54 osobe na listi
32

Bh. državljani još čekaju na evakuaciju iz Gaze, prijelaz jučer bio zatvoren zbog granatiranja

A. Ku.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Državljani Bosne i Hercegovine još čekaju na evakuaciju iz Gaze. Na listi za evakuaciju se nalaze 54 osobe, od kojih je 29 državljana BiH dok su ostali njihovi bliski srodnici (supružnici i djeca) i nemaju naše državljanstvo.

Ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić kaže za Klix.ba da je jučer evakuacija stranih državljana iz Gaze bila obustavljena, ali da se nada da će taj proces danas biti nastavljen. BiH svakog trenutka čeka na poziv.

"Jučer je obustavljen prelazak preko prijelaza Rafah zbog granatiranja. Očekujemo da će se evakuacija stanovnika danas nastaviti. BiH još nije pozvana na evakuaciju, čekamo i mi i još 50 zemalja", kaže Subašić.

Dodaje da je lista državljana za evakuaciju predata ministarstvima vanjskih poslova Egipta i Izraela.

"Ministarstvo Izraela treba odobriti konačnu listu i trenutno ne znamo da li će u prvom krugu biti odobrena evakuacija 54 osobe koje su na predatoj listi", kaže Subašić.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, izraelski napadi u opkoljenoj palestinskoj enklavi do sada su ubili 10.022 Palestinca, uključujući 4.104 djece i 2.641 ženu, ranivši najmanje 24.000 ljudi.

Oko 50 posto svih stambenih jedinica uništeno je ili oštećeno u izraelskim napadima koji su trajali mjesec dana koji traju od 7. oktobra.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su upozorili da se Pojas Gaze suočava s povećanim rizikom od širenja bolesti zbog izraelskih zračnih napada koji su poremetili zdravstveni sistem i pristup čistoj vodi.