{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. društvo postaje manje "gluho" na potrebe gluhih osoba

11.6.2013. u 09:55
0
0
Bh. društvo postaje manje "gluho" na potrebe gluhih osoba
0
BiH je bogatija za 19 tumača znakovnog jezika. Oni su završili prvi nivo kursa koji je organizovao Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih nauka Sveučilišta u Mostaru u saradnji sa Udrugom za gluhe i nagluhe osobe "Sluh".
Polaznici kursa su se tokom šest dana intenzivnih vježbi i predavanja upoznali o problemima sa kojima se gluhe osobe susreću u sistemu odgoja i obrazovanja, kao i o osnovnim pravilima komunikacije sa gluhim osobama.

"Možemo s ponosom reći da smo postali manje "gluhi" za potrebe gluhih osoba u današnjem društvu i situaciji u kojoj se nalaze. Studenti su pokazali izuzetno veliko zanimanje i zainteresiranost za cjelokupnu situaciju gluhih i nagluhih osoba sa željom da zajedno rušimo komunikacijske barijere između nas poznavanjem znakovnog jezika", kažu organizatori.

U BiH živi blizu 20.000 gluhih osoba, od kojih je 500 u Mostaru. Tumača ima samo 16, a samo četvero od njih su instruktori. Završetkom ovog kursa naše društvo je postalo bogatije za 19 tumača osnovnog nivoa znakovnog jezika.

"Kurs znakovnog jezika planiramo nastaviti i sljedećih godina za studente i građane, želeći naglasiti potrebu ljudi koji čuju za poznavanjem znakovnog jezika i podizanjem svijesti svih nas u zajedničkoj borbi za jednakopravnost gluhih osoba u modernom društvu. Zajedno možemo, želimo i hoćemo učiti više, za bolje sutra svih nas", rekli su ogranizatori kursa.

Posljednji dan kursa učesnici, organizatori i predavači su proslavili uz svečanost dodjele potvrdnica, tortu, izvedbu pjesme "Ruke" Darka Rundeka na znakovnom jeziku, izvedbu pantomime članova UGNO "Sluh" te uz druženje sa gluhim i nagluhim osobama.

Među predavačima su bili i predsjednik UGNO "Sluh" Nebojša Vavra i tumač/instruktor znakovnog jezika Alen Popović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: