Učestvovali kao predavači
0

Bh. dizajneri se predstavili u Ljubljani na Mjesecu oblikovanja

Sarajevo-x.com
Mesec oblikovanja ili Month of design je jedan od največih događaja u regiji u oblasti dizajna. Održava se u glavnom gradu Slovenije u periodu od 13. oktobra do 13. novembra 2011. godine, a na njemu učestvuju i mladi sarajevski dizajneri Sanjin Halilović i Ena Mulavdić.

U tih mjesec dana Ljubljana postaje mjesto održavanja raznih dešavanja iz oblasti arhitekture, dizajna, mode i uopšte umjetnosti i kulture. Mesec oblikovanja je svake godine posvećen određenoj temi od globalnog značaja predstavljajući ulogu dizajna u kreativnim industrijama, biznisu, kulturi, a ovogodišnja tema je "Nove uloge, pravila i vladari".

Sanjin Halilović i Ena Mulavdić su ove godine učestvovali kao predavači u okviru Stage 180 i The Design Expo.

Stage 180 je konferencija predavanja i prezentacija od tri minute 50 nagrađivanih dizajnera širom svijeta. Tema ovogodišnje konferencije je bila: Šta je sljedeće? Svaki od predavača je predstavio vlastitu viziju na zadatu temu.

The Design Expo je izložba radova iz oblasti industrijskog dizajna i mode, gdje su se predstavili dizajneri iz cijelog svijeta.

Sanjin Halilovic je zavrsio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za produkt dizajn. Na ovogodišnjem The Design Expou predstavio sa radom Modular furniture - Shape and function, projekat koji je objavljen na prestižnim sajtovima koji prate trendove industrijskog dizajna i arhitekture, kao što su www.mocoloco.com i www.yankodesign.com.

Ideja je bazirana na multifunkcionalnom namještaju koji ima mogučnost transformacije od sistema polica do pojedinačnih predmeta kao što su stol, stolica i ležaj. U okviru 180 stage konferencije, Šta je sljedeće Sanjin je dao svoju viziju kako je multifunkcionalni namještaj pogodan za male prostore i predstavio sve prednosti koje takva vrsta namještaja daje.

Ena Mulavdić, studentica treće godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za produkt dizajn, učestvovala je na The Design Expou sa radom Grafitti Embroidery, a svoj odgovor na pitanje Šta je sljedeće, predstavila je primjerom povratka prošlosti, da bi se što bolje shvatila budućnost - spajanjem tradicije i kulturnog naslijeđa te savremenog dizajna, što je i predstavila svojim radom. Mulavdić je i dobitnica druge nagrade za najbolje mlade dizajnere na regionalnom takmičenju Young Balkan Designers koje svake godine organizuje kulturna organizacija Mixer iz Beograda.