{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. dizajneri se predstavili u Ljubljani na Mjesecu oblikovanja

S
26.10.2011. u 16:40
0
5
Bh. dizajneri se predstavili u Ljubljani na Mjesecu oblikovanja
0
Mesec oblikovanja ili Month of design je jedan od največih događaja u regiji u oblasti dizajna. Održava se u glavnom gradu Slovenije u periodu od 13. oktobra do 13. novembra 2011. godine, a na njemu učestvuju i mladi sarajevski dizajneri Sanjin Halilović i Ena Mulavdić.
U tih mjesec dana Ljubljana postaje mjesto održavanja raznih dešavanja iz oblasti arhitekture, dizajna, mode i uopšte umjetnosti i kulture. Mesec oblikovanja je svake godine posvećen određenoj temi od globalnog značaja predstavljajući ulogu dizajna u kreativnim industrijama, biznisu, kulturi, a ovogodišnja tema je "Nove uloge, pravila i vladari".

Sanjin Halilović i Ena Mulavdić su ove godine učestvovali kao predavači u okviru Stage 180 i The Design Expo.

Stage 180 je konferencija predavanja i prezentacija od tri minute 50 nagrađivanih dizajnera širom svijeta. Tema ovogodišnje konferencije je bila: Šta je sljedeće? Svaki od predavača je predstavio vlastitu viziju na zadatu temu.

The Design Expo je izložba radova iz oblasti industrijskog dizajna i mode, gdje su se predstavili dizajneri iz cijelog svijeta.

Sanjin Halilovic je zavrsio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za produkt dizajn. Na ovogodišnjem The Design Expou predstavio sa radom Modular furniture - Shape and function, projekat koji je objavljen na prestižnim sajtovima koji prate trendove industrijskog dizajna i arhitekture, kao što su www.mocoloco.com i www.yankodesign.com.

Ideja je bazirana na multifunkcionalnom namještaju koji ima mogučnost transformacije od sistema polica do pojedinačnih predmeta kao što su stol, stolica i ležaj. U okviru 180 stage konferencije, Šta je sljedeće Sanjin je dao svoju viziju kako je multifunkcionalni namještaj pogodan za male prostore i predstavio sve prednosti koje takva vrsta namještaja daje.

Ena Mulavdić, studentica treće godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za produkt dizajn, učestvovala je na The Design Expou sa radom Grafitti Embroidery, a svoj odgovor na pitanje Šta je sljedeće, predstavila je primjerom povratka prošlosti, da bi se što bolje shvatila budućnost - spajanjem tradicije i kulturnog naslijeđa te savremenog dizajna, što je i predstavila svojim radom. Mulavdić je i dobitnica druge nagrade za najbolje mlade dizajnere na regionalnom takmičenju Young Balkan Designers koje svake godine organizuje kulturna organizacija Mixer iz Beograda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: