Prvi put u historiji
11

Bh. dijaspora i australski zvaničnici upriličili iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa

Klix.ba
Iftar u Australiji
Iftar u Australiji
Uz prisustvo velikog broja gostiju iz javnog i političkog života Australije te zvaničnika i predstavnika bh. dijaspore danas su Đemila Talić-Gabriel, počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu i njen suprug Chris Gabriel uz veliku pomoć predstavnika vladajuće stranke Liberala Davida Clarkea organizirali iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa.

Ovo je prvi put u historiji bh. dijaspore da je iftar organiziran u ovoj državnoj instituciji.

Iftaru su tako uz Clarkea prisustvovali Premijerka države Novi Južni Vels Gladys Berejiklian, ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić, ministri iz stranke Liberala i Laburista, član Zakonodavne Skupštine Novog Južnog Velsa Mark Coure koji predstavlja distrikt Oatley i parlamentarni sekretar za prevoz i infrastrukturu, članica Zakonodavne Skupštine Novog Južnog Velsa iz distrikta Canterbury Sophie Cotsis, članica Zakonodavne Skupštine Novog Južnog Velsa iz distrikta Granville Julia Finn, Jeremy Jones te evropski konzuli Melih Karalar, Hrvoje Petrušić, Mark Stariha.

Iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa
Iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa

Islamska zajednica i ABHCA pružile su nesebičnu pomoć u organizaciji, a među gostima su bili i njihovi predstavnici te Jasmin Bekrić, glavni bosanski imam za Australiju sa suprugom, hfz. imam Ensar Ćutahija, katolički svećenici Ivo Tadić i Josip Kesina, predstavnici iz samog vrha tužilaštva Christopher Maxwell, Margaret Canneen, Alex Morris, Tarik Abdulhak te brojni drugi uvaženi gosti.

Đemila Talić-Gabriel i njen suprug uspješni biznismen Chris Gabriel zahvalni su na mogućnosti da organizuju iftar, okupe sve važne goste na jednom mjestu i upoznaju ih sa ljepotama BiH, s nadom da će ova druženja tokom mjeseca ramazana prerasti u tradiciju.

Chris Gabriel i Đemila Talić-Gabriel
Chris Gabriel i Đemila Talić-Gabriel

Također, velika zahvalnost za doprinos organizaciji ide i timu ljudi koji su volonterski angažirani, a cijeli događaj ispratili su predstavnici SBS, te ABC radija i televizije.