Većina ih radi
179

Bh. dijaspora 1. maj u Kataru provodi u pustinji, u Švedskoj izlaze na mirne proteste

Piše: M. N.
Bh. građani na mirnim protestima u Švedskoj (Foto: bhdijaspora.net)
Bh. građani na mirnim protestima u Švedskoj (Foto: bhdijaspora.net)
Bh. dijaspora koja živi širom svijeta, na različite načine obilježava Praznik rada, ali većina njih koji žive izvan Balkana rade kao i svaki drugi dan. Većina zemalja je proslavila ili proslavlja ovaj dan na neki drugi datum.

Građani Katara proslavili su Praznik rada 27. aprila uz roštilj i muziku na bazenima. Kako nam je rekao Brčak koji živi u Dohi Mirza Dervišević, 1. maj u Kataru je radni dan.

"Neki ljudi uzmu slobodan dan, pa ga proslave pretežno u pustinji uz roštilj ili uz more", kazao je Dervišević.

Iako korijeni ovog praznika sežu iz Sjedinjenih Američkih Država, Praznik rada se obilježava prvog ponedjeljka u septembru, a ne 1. maja. Kako nam je rekao Akif Cogo iz St. Louisa, ovaj praznik se ne obilježava u obimu kao u BiH.

"Dobar dio građana je slobodan taj dan, ali ne svi, jer Amerika nikada ne 'staje', pa se samim tim to vrijeme iskoristi za porodična okupljanja, izlete, itd. Iako praznik rada ima svoje korijene u SAD-u praznik jednostavno nema toliku važnost vjerovatno i zbog toga što se ne obilježava na isti datum kao i u ostatku svijeta", kazao nam je Cogo.

Tako ni naša dijaspora u SAD-u ne organizuje druženja 1. maja, već im je to radni dan kao i svaki drugi.

U Švedskoj se više pažnje posvećuje 30. aprilu kada se obilježava Valborg. To je proslava plodnosti, prilikom koje se pjeva i pije do dugo u noć i pale se vatre, a tradicija je preuzeta od Nijemaca i slavi se i u Finskoj, Njemačkoj, Estoniji, Sloveniji, Češkoj itd.

"Što se tiče naše dijaspore, ovdje se proslava Prvog maja svodi na individualna roštiljanja ili poneka bosanska udruženja prave fešte. Kada je u pitanju tradicija Šveđana, na Prvi maj sindikati pozivaju radnike da izađu na ulice i zaista mirnim protestima podsjete sve na prava radnika", rekao nam je Sarajlija Amir Omerović koji živi i radi u Linkopingu.

Rijetko koji bh. državljanin koji živi u Australiji obilježava Prvi maj, jer se i u ovoj državi Praznik rada slavi na drugi datum. Za razliku od drugih država, Australija Praznik rada obilježava prvog ponedjeljka u martu (Zapadna Australija) i prvog ponedjeljka u oktobru (teritorija glavnog grada, New South Wales i South Australia). Kako su nam rekli iz organizacije "Bosnians in Australia", na 1. maj bude poneko druženje bh. državljana, ali su vrlo rijetka.

Na Balkanu je sasvim druga priča, pa bh. građani koji žive u zemljama regije 1. maj obilježavaju praznično u krugu porodice i prijatelja na izletištima, planinama ili moru. Inače ovaj dan je neradni u zemljama bivše Jugoslavije.