SDP i Naša stranka
1.7k

Bh. blok: Vjetar promjena iz Sarajeva dolazi u Mostar, ovo je borba prošlosti i budućnosti

G. Š.
Irma Baralija (Naša stranka) (Foto: G. Š./Klix.ba)
Irma Baralija (Naša stranka) (Foto: G. Š./Klix.ba)
Bh. blok Mostar, koji čine SDP i Naša stranka, izbornu kampanju je započeo danas na Španskom trgu u Mostaru pod sloganom "Mostar može".

Arman Zalihić, predsjednik mostarskog SDP-a i nositelj gradske liste, je kazao da će ova koalicija voditi pozitivnu kampanju koja će se bazirati na svom programu.

"Građani Mostara znaju kakva je prethodna vlast bila, vide to kad izađu iz svojih kuća. Naš program ima pet cijelina i u njemu su sadržane konkretne stvari kako ćemo unaprijediti stanje u Mostaru", kazao je Zalihić.

Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Najavio je nastavak gradnje sportske dvorane, obnovu kupališta na Buni i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica.

Novi načelnik Općine Centar Srđan Manić podsjetio je da je u nedjelju prilikom pobjedničkog govora najavio dolazak u Mostar i podršku u kampanji.

Srđan Mandić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Srđan Mandić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Sarajevo je odnijelo veliku pobjedu, a ja sam tu da prenesem tu energiju. Danas smo moje kolege i ja ovdje simbolički, a neredni mjesec ćemo biti i praktično u kampanji. Mostar je dobio izbore zahvaljujući presudi naše potpredsjednice Irme Baralije, a ne sporazumu Ćović - Izetbegović", kazao je Mandić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je kako vjeruje da će talas promjena iz Sarajeva doći i u Mostar te da će grad na Neretvi dobiti novu, drugačiju vlast. Slična je poruka i novog načelnika Jablanice Damira Šabanovića.

"Pred nama je borba prošlosti i budućnosti", kazala je potpredsjednica Naše stranke i kandidatkinja za Gradsko vijeće Irma Baralija.

Predrag Kojović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predrag Kojović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Izborna kampanja koja je zvanično započela danas traje do 19. decembra u sedam sati ujutro ove godine, kada će nastupiti izborna šutnja.

Prema tome, svi politički subjekti imaju cijeli mjesec da svojim programima i porukama pridobiju simpatije i povjerenje građana kako bi dobili glas podrške 20. decembra.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Od svih političkih subjekata građani će izabrati 35 vijećnika koji će izabrati gradonačelnika i prvi put sjesti u novu gradsku vijećnicu Mostara koja još od 2012. godine, kada je svečano otvorena, zjapi prazna, budući da je posljednji saziv Gradskog vijeća Mostar raspušten iste godine bez ijednog zasjedanja u toj zgradi.

Političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati koji učestvuju na lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru su potpisali Izborni etički kodeks čime su obećali da će osigurati miran i fer izborni proces.