Planirana konferencija
65

Bh. blok problematizira odluku o budžeta Grada Mostara, javna rasprava i blokada

Piše: R. D.
SDP i Naša stranka donošenje odluke o budžetu Grada Mostara problematizirat će na narednoj sjednici Federalnog parlamenta. Kako Klix.ba saznaje, Bh. blok će, iako stranke različito vide rješenje ove problematike, sihronizovano djelovati te o tome javnost obavijestiti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Lana Prlić, zastupnica SDP-a, prošle je sedmice podnijela amandman na prijedlog budžeta, koji se odnosi na odluku koja se tiče Mostara i njegovog finansiranja.

"U amandmanu je navedeno da želimo da se uvrsti obavezna javna rasprava koja ne smije trajati manje od 20 dana te da je potrebno da Grad Mostar dostavi izvještaj o utrošenom budžetu na kraju godine kako bi ti podaci bili transparentni. Osjećala sam dužnost da omogućim Mostarcima da dođu na javnu raspravu, otvoreno pitaju i zahtijevaju te da se na kraju godine dostavi izvještaj koji će pokazivati gdje je novac utrošen", kaže Prlić.

Nastavlja kako je do sada bila praksa da su dva čovjeka bukvalno vlasnici budžeta Mostara, a nepostojanje izbora im olakšava posao jer nemaju odgovornost polaganja računa zakonodavnoj vlasti.

"Ponavljam, ukoliko se ogluše da naprave javnu raspravu, ili ovaj amandman ne bude usvojen, voljna sam, kao parlamentarka, Mostarka, koja nikada nije dobila mogućnost da glasa na lokalnim izborima, sama organizovati javnu raspravu. Pozvat ću građane, stranke i civilno društvo te sve amandmane dostaviti gradonačelniku i načelniku za finansije, a tako i u obliku amandmana predložiti ih na sjednici parlamenta", najavila je Lana Prlić.

Prlić kaže kako je prilikom najave amandmana istakla da je najbolji način da se dođe do izbora blokiranja budžeta, što je prijedlog Naše stranke, ali da s druge strane za razliku od kolega iz NS u Parlamentu FBiH, koje uvažava, niko od njih ne živi u Mostaru i ne zna da bi takvo blokiranje grada izazvalo probleme za hiljade Mostaraca i potpuni haos u gradu kada je riječ o svakodnevnom životu građana.

Naša stranka je treću godinu zaredom pokrenula inicijativu da se u Parlamentu Federacije BiH blokira odluka da se mostarskom gradonačelniku dopusti da sam, uz potpis načelnika Odjela za finansije, predloži i usvoji budžet. Nasiha Pozder, potpredsjednica ove stranke i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, za Klix.ba kaže kako je to dio stvaranja pritiska za održavanje lokalnih izbora u gradu na Neretvi.

"Naša stranka je i na prethodne prijedloge odluke za budžet Grada Mostara imala čvrst stav i bila protiv njega. Naš današnji stav se ne razlikuje od prethodnog, a to je da ovakve odluke pogoduju isključivo kreatorima pogrešne i za građane Mostara krajnje loše politike, dakle, SDA i HDZ, te da je nužno izvršiti što veći pritisak da se procesi u Mostaru što prije otkoče. Jedan od načina je i odbijanje podrške odluci, što ćemo i uraditi kada ona dođe na dnevni red Parlamenta Federacije BiH. Slažemo se s inicijativom naših kolega iz Bh. bloka i u pripremi je i zajednička press konferencija kako bismo i na taj način ukazali na, usudit ću se reći, talačku krizu u kojoj je Mostar već godinama", kaže Pozder.

Naredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH trebala bi biti održana 9. januara, a konferencija za medije BH. bloka o ovoj temi trebala bi se u Mostaru održati nešto ranije.