Najavili bitku
265

Bh. blok predstavio kriterije za državnu vlast: Nova ministarstva, elektronsko glasanje...

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Naša stranka (NS) i Demokratska fronta (DF) predstavile su kriterije za uspostavu vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine. Jedna od predloženih opcija je i uvođenje novih ministarstava u Vijeću ministara BiH, poput ministarstva za evropske integracije BiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić predstavio je kriterije za uspostavu na nivou države Bosne i Hercegovine i entiteta Federacija BiH. On je kazao da se znatan broj kriterija odnosi na izborno zakonodavstvo poput uvođenja elektronskog glasanja i sprovođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava.

"Želja i opredjeljenje je da u izmjenama Izbornog zakona BiH sprovedemo te odluke i ukinemo diskriminaciju koju trenutno imamo u BiH", rekao je Nikšić.

Istakao je da Bh. blok predlaže i mogućnost preko koje se može riješiti ovaj problem, a jedna od opcija je i da se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine biraju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Neizostavna tema je i popuna domova naroda, ali i uvođenje sistema vanrednih izbora ukoliko se ne budu mogle formirati parlamentarne većine. Nikšić je poručio kako će Bh. blok insistirati na odgovornosti članova CIK-a zbog kompromitovanog izbornog procesa u našoj zemlji.

On je kazao da BiH treba uvesti neka nova ministarstva, poput ministarstva za evropske integracije, ministarstva obrazovanja, kulture i sporta BiH, kao i drugih ministarstava.

Nikšić je dodao da je Bh. blok zabrinut zbog toga što je CIK donio neustavno uputstvo kojim niko nije zadovoljan. Istakao je da su članovi CIK-a željeli zadovoljiti apetite HDZ-a i da je iznenađen reakcijom SAD-a i EU koji su podržali odluku CIK-a.

Predsjednik SDP-a smatra da ljudi iz Evropske komisije imaju dvostruka mjerila, odnosno da jedna vrijede za njihove zemlje, a sasvim druga za BiH.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Mi ćemo svakako kao Bh. blok gdje god je moguće nastojati povesti pravnu bitku protiv ovakvih odluka CIK-a. Što se nas tiče, do tog razrješenja, ko god krene u realizaciju neustavnih odluka pristaje i na podjelu zemlje", rekao je Nikšić.

Potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić pojasnio je da Željko Komšić nije došao na današnji sastanak zbog sastanka s Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem.

"Bh. blok će iskoristiti sve pravne mehanizme da zatraže ocjenu ustavnosti uputstva CIK-a. Kao ovlašteni apelant to će u ime Bh. bloka učiniti član Predsjedništva BiH Željko Komšić", kazao je Đonlagić.

Ocijenio je da su se članovi CIK-a vodili principom donošenja političkog rješenja što je dovelo do toga da se jedan ustavni dio poštuje, a drugi ne poštuje. On smatra kako novi saziv Vijeća ministara BiH ne bi trebao biti formiran bez formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u entitetu Federacija BiH.

Žestoko je kritikovao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića za kojeg je kazao da je praktično poručio: "Neće dobiti vlast u FBiH". Đonlagić je rekao da je Bh. blok pripremio dokument nakon što je dobio program Stranke demokratske akcije (SDA).

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović poručio je da je dokument Bh. bloka izuzetno važan jer predstavlja početak nastajanja nove platforme, odnosno Bh. bloka.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Ja se nadam da će ovo rezultirati pozivom da svi promislimo o tome šta radimo u proteklih 25 godina. Imamo nacionalističke stranke i stranke koje se koriste nacionalističkim metodama da bi ostale na vlasti. Ova zemlja može puno bolje", rekao je Kojović.

On je kazao da će sve učiniti da se u naredne dvije ili četiri godine promjeni kompletno stanje i da se stranke prilikom ulaska u koaliciju pravdaju matematičkim koalicijama.

"Ovaj ne tako veliki dokument je zato važan. Jer prvi put postoje stranke koje su spremne da žrtvuju svoj identitet i ugrade ga u nešto što je važnije od njih samih", kazao je Kojović.

Na pitanje novinara zbog čega Bh. blok ne funkcioniše u Unsko-sanskom kantonu odgovorio je predsjednik SDP-a koji je rekao da sigurno na lokalnom nivou postoje različiti pogledi, ali da je opredjeljenje da se odnosi na nivou stranačkih centrala prenesu na lokalni nivo.

"To sigurno neće utjecati na Bh. blok jer smatramo da je to ulaganje u budućnost", rekao je Kojović.