|

Bh. blok o deponiji Uborak: Pitamo SDA i HDZ koliko košta život u Mostaru

Bh. blok o deponiji Uborak: Pitamo SDA i HDZ koliko košta život u Mostaru
390
Piše: R. D.
7.6.2019. u 13:12
7
komentara
390

dijeljenja
Bh. blok o deponiji Uborak: Pitamo SDA i HDZ koliko košta život u Mostaru Baralija i Zalihić na konferenciji za medije (Foto: R. D./Klix.ba)
Predstavnici Bh. bloka održali su ispred Vijećnice Grada Mostara konferenciju za medije zbog aktuelnog problema deponije Uborak i pojave opasnog mulja na postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.
Arman Zalihić, član SDP-a i stanovnik tog dijela Mostara gdje je smještena deponija Uborak, podsjetio je kako deponija stvara probleme stanovnicima Bijelog Polja već godinama.

"Znamo da se tu ni komunalni otpad ne zbrinjava na odgovarajući način, a da ne spominjemo da se na deponiju komunalnog karaktera deponira i medicinski otpad, otpad animalnog porijekla, a sad se deponira i otpad koji sadrži kancerogene supstance", izjavio je Zalihić naglasivši da je ovo problem mnogo šireg karaktera.

Arman Zalihić (Foto: R. D./Klix.ba) Arman Zalihić (Foto: R. D./Klix.ba)


Pojašnjeno je kako otpadne vode s deponije preko potoka Sušica dolaze do Neretve, a onda utječu i na natapanje plodnih polja u dolini rijeke čije proizvode konzumiraju građani cijele Bosne i Hercegovine.

"Ko je donio odluku da se mulj koji sadrži kancerogene supstance odloži na komunalnoj deponij, kad znamo da je to protivno svim zakonskim propisima? Ko je donio odluku da se otpadne vode s deponije puštaju u potok Sušica? Šta su učinili po pitanju otkrivanja zagađenja piralenom i šta su uradili po sprečavanju ove ekološke katastrofe", samo su neka od pitanja koja je Zalihić postavio nadležnima.

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, podsjetila je na kazne kojima se sankcioniraju oni koji nalože nelegalno deponiranje opasnog otpada.

Irma Baralija (Foto: R. D./Klix.ba) Irma Baralija (Foto: R. D./Klix.ba)


"Gledajući sve ovo pitamo se da li život u HNK vrijedi jednu KM ili deset, znajući na koliko će ljudi utjecati pojava ovog mulja. Na nivou Skupštine HNK želimo raspravljati o lancu odgovornosti za ovakvo stanje, ali ona nije u funkciji jer gospoda iz SDA i HDZ-a se ne mogu dogovoriti o podjeli funkcija. Za to vrijeme građani se truju piralenom i boluju od raka", izjavila je Baralija.

Bh. blok podnio je inicijativu da Federalni parlament organizira tematsku sjednicu o ovoj temi. Kazali su da taj nivo vlasti ima posebnu odgovornost jer svake godine daje ovlasti gradonačelniku Mostara da troši sredstva građana i sam donese budžet.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...