|

Bh. blok ni u januaru neće odlučiti da li ulazi u vlast sa SDA ili ostaje opozicija

Bh. blok ni u januaru neće odlučiti da li ulazi u vlast sa SDA ili ostaje opozicija
111
Klix.ba
28.1.2019. u 19:17
197
komentara
111

dijeljenja
Bh. blok ni u januaru neće odlučiti da li ulazi u vlast sa SDA ili ostaje opozicija Foto: H. M./Klix.ba
Iako je ranije najavljeno da će 29. januara lideri stranaka u Bosanskohercegovačkom bloku donijeti odluku o tome da li će biti vlast ili opozicija na nivou BiH i entiteta FBiH, do toga ipak neće doći.
Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, Demokratske fronte (DF) Željko Komšić i Naše stranke (NS) Predrag Kojović trebali su sutra održati sastanak na kojem bi usaglasili stavove o tome da li će ući u koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH na nivou entiteta Federacija BiH, ali i na državnom nivou.

Ipak, do ovog sastanka neće doći s obzirom na ranije preuzete obaveze stranačkih lidera. Naime, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sutra putuje u Brisel zbog čega neće biti u mogućnosti prisustvovati sastanku.

Ni Demokratska fronta, politička stranka na čijem čelu se nalazi Komšić, još uvijek se nije zvanično odredila o tome da li je za ulazak u vlast ili ostanak u opoziciji. Naime, sjednica Predsjedništva DF-a, koja je trebala biti održana u subotu (26. januara), zbog vremenskih uslova odgođena je za 4. februar 2019. godine.

O koaliciji sa SDA i HDZ-om prva se izjasnila Naša stranka koja je nakon sjednice stranačkog predsjednika, održane 19. januara 2019. godine, jasno kazala kako ni na jednom nivou vlasti neće ići u koaliciju sa HDZ-om, SDA i SNSD-om.

Nakon Naše stranke zasjedalo je i Predsjedništvo SDP-a koje je usvojilo zaključak kako SDP neće sam ići u koaliciju ni sa jednom nacionalnom strankom. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić istakao je da će se odluke u Bh. bloku donositi bez nametanja, isključivo konsenzusom.

Ukoliko Naša stranka ostane pri ranije usvojenom stavu, već se može zaključiti kako Bosanskohercegovački blok u mandatnom periodu od 2019. do 2022. godine neće biti dio vlasti ni na državnom, a ni na federalnom nivou.

Posebno je zanimljiva nedavna izjava predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je uprkos stavu Naše stranke najavio veliku mogućnost koaliranja s Bh. blokom.

Izetbegović je, komentarišući zaključke sa sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH o formiranju vlasti, kazao kako treba čitati između redova, odnosno da SDP nije rekao kako neće ulaziti u koaliciju sa SDA.

"SDP je rekao da će samo u bloku koalirati s nama, odnosno da neće koalirati sam. To je velika razlika", kazao je Izetbegović.

Rekao je da je sa svim liderima stranaka iz potencijalne koalicije nedavno razgovarao osim s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

"Dakle, velika je mogućnost da Bosanskohercegovački blok koalira sa SDA", zaključio je Izetbegović.
Prijavi grešku


Komentari (197)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...