|

Bh. alpinisti osvojili najveće svjetske vrhove

Bh. alpinisti osvojili najveće svjetske vrhove
0
F
FENA
3.12.2009. u 10:54
0
komentara
0

dijeljenja
Bh. alpinisti osvojili najveće svjetske vrhove Foto: Ilustracija
Bosanskohercegovački alpinisti u proteklih 80 godina izveli su mnogobrojne uspone u stijenama Romanije, Treskavice, Vlašića, Maglića, Veleža, Prenja, Čvrsnice i drugih na području bivše Jugoslavije, te su osvojili sve najviše i najznačajnije vrhove Alpa, Kavkaza, Pamira, Tien Shana, Anda, Himalaja, Kilimanjara, Ararata, Damavanda, McKinlya...
Uz Romaniju kojoj pripada počasno mjesto u razvoju bh. alpinizma (prvi alpinistički usponi i sarajevska alpinistička škola) posebno mjesto zauzima Prenj planina.

U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća u stijenama prenjskih vrhova ili hercegovačkih Himalaja, kako neki nazivaju Prenj, bh. alpinisti su sticali iskustvo koje im je koristilo u savlađivanju stijena i vrhova evropskog i svjetskog gorja.

Posljednjih godina naši alpinisti savladali su Cho Oju, Mount Everest i Manaslu, tri vrha iznad ''magične'' visine od osam hiljada metara.

Povodom proslave 80-godišnjice alpinizma u BiH (1929.-2009.), Planinarski savez BiH održat će 5.decembra svečanost u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu u 18 sati, gdje će podijeliti priznanja za doprinos u razvoju alpinizma najboljim bh. planinarima i Planinarskim društvima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.