Nerazumne odluke
886

Bezvizni režim za Saudijce ponovo pao na Vijeću ministara, HDZ-ovci opet glasali protiv

D. Be.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Vijeće ministara BiH ponovo nije izglasalo ukidanje viza državljanima Saudijske Arabije tokom ljetne turističke sezone, saznaje Klix.ba.
Iako se očekivalo da će ovaj put preovladati razum, računajući na benefite koje bi donio bezvizni režim za saudijske turiste u periodu od maja do oktobra, ponovo su HDZ-ovi ministri pravde Josip Grubeša i civilnih poslova Ankica Gudeljević bili protiv.

S druge strane, ministri iz SNSD-a i SDA su glasali "za".

Velike gužve pred Ambasadom BiH u Rijadu najbolji su pokazatelj koliki je interes Saudijaca za godišnje odmore u BiH, no oni će i dalje morati vaditi vize kako bi doputovali u našu državu, što otežava turističkim radnicima da naprave aranžmane.

Istovremeno, druge zemlje regiona rade sve na privlačenju saudijskih turista s obzirom na to da ostaju i do mjesec na godišnjim odmorima, a pri tome troše značajne sume novca.

Saudijske aviokompanije nedavno su poručile da garantuju 10 letova sedmično za BiH ukoliko se privremeno ukinu vize. No sada je to veoma upitno.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je pojasnilo da bi turistima iz tih zemalja bilo omogućeno da mjesec bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju.

Ovim potezom HDZ-a sigurno je da su izgubljeni milioni maraka koji bi se slili u državni budžet dolaskom velikog broja turista iz te zemlje.