Osman Topčagić
0

"Bezvizni režim za BiH prije oktobarskih izbora"

SRNA
Osman Topčagić
Osman Topčagić
Šef Misije BiH u EU Osman Topčagić rekao je da su vlasti BiH od komesara EU za proširenje Štefana Fulea dobili jasan stav da će BiH dobiti bezvizni režim prije opštih izbora u oktobru ove godine.

Topčagić je rekao da su vlasti BiH nedavnim imenovanjem rukovodilaca policijskih agencija ispunile svih 174 aktivnosti iz Mape puta.

"Stav zvaničnog Brisela još čekamo, jer je u pripremi izvještaj o monitoringu koji su obavili ekpertski timovi EU. On će u najskorije vrijeme biti pripremljen i usvojen u strukturama Evropske komisije, a onda dat i nama  na uvid i poslan u dalju proceduru u institucije EU", rekao je.

Na pitanje da li očekuje da li će sav posao biti završen do avgusta, Topčagić je rekao da sve zavisi kakav će biti izvještaj o monitoringu, odnosno da li će biti bezuslovno pozitivan ili će se možda tražiti još neka pojašnjenja i provođenje nekih dodatnih aktivnosti.

"Međutim, najbitnije je da nema novih uslova, nema novih zadataka. Tu imamo jasnu poruku komesara Fulea koji kaže: 'Ne mijenjamo pravila kada igra počne'", dodao je Topčagić.