Ambasada BiH u Švedskoj
0

Bez zvaničnih informacija o uhapšenom muškarcu porijeklom iz BiH

FENA
Ambasada BiH u Švedskoj još nije dobila zvaničnu informaciju od švedskih vlasti u vezi s jučerašnjim hapšenjem muškarca porijeklom iz BiH, izjavio je Feni ambasador BiH u Švedskoj Darko Zelenika.

On je kazao kako Ambasada raspolaže samo informacijama iz novinskih članaka koji govore da se radi o 43-godišnjem muškarcu, koji je švedski državljanin porijeklom iz naše zemlje.

Ambasador Zelenika navodi da je ova osoba u nadležnosti švedskih vlasti, te da Ambasada BiH u Švedskoj trenutno nema zvanične informacije o njegovom imenu i drugim detaljima.

Švedske vlasti uhapsile su jučer na sjeveru zemlje Šveđanina porijeklom iz BiH, koji je osumnjičen za ratne zločine nad srpskim civilima 1992. godine. Njegovo ime nije objavljeno.

Kako je objavilo švedsko tužilaštvo, osumnjičen je za ratne zločine, ubistva i otmice između maja i augusta 1992. godine dok je bio čuvar zatvora u BiH, u kojem su držani srpski civili.

Prema tužilaštvu, ovo hapšenje je rezultat "duge" istrage tokom koje je saslušano 70 osoba, kao i tijesne saradnje s velikim brojem zemalja i Haškim tribunalom.

Tužilaštvo treba do četvrtka odlučiti o podizanju optužnice protiv tog muškarca.