BiH
45

Bez većih zvaničnika na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, potvrđen dolazak sudija iz Haga

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na ovogodišnjem obilježavanju genocida u Srebrenici 11. jula po svemu sudeći neće prisustvovati visoki zvaničnici regiona.

Kako su za Klix.ba potvrdili članovi Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocoda i klanjanje dženaze u Potočarima Sadik Ahmetović i Ćamil Duraković, svoj dolazak za sada je potvrdila jedino delegacija Turske.

"Od visokih zvaničnika iz regije do sada niko nije potvrdio svoj dolazak. Ono što znamo jeste da će 11. jula u Potočarima prisustvovati neko iz vlade Republike Turske, vjerovatno ministar vanjskih poslova te zemlje, kao i dvojica sudija Haškog tribunala Theodor Meron i Carmel Agius", istakao je za Klix.ba Sadik Ahmetović.

S obzirom da je do godišnjice genocida ostalo još sedam dana, moguće je da određene delegacije najave svoj dolazak, ali Ministarstvu vanjskih poslova BiH do sada nisu potvrđeni dolasci zvaničnika regiona.

Ovogodišnjem obilježavanju genocida u Srebrenici neće prisustvovati niko iz Vlade Republike Srpske, potvrdio je to nedavno predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik.

Ta odluka je donesena nakon velike medijske pažnje zbog stava Organizacionog odbora da u Srebrenicu, odnosno Potočare nije dobrodošao niko ko negira genocid u Srebrenici. Određeni mediji u Srbiji nakon toga su objavili kako premijer Aleksandar Vučić nije dobrodošao u Srebrenicu.

Sam Vučić kasnije je komentarisao tu odluku, kazavši kako je poštuje te da svako ima pravo da iznese mišljenje.

Iz Organizacionog odbora za obilježavanje genocida smatraju da se 11. juli, a prije svega obred dženaze trebaju obaviti dostojanstveno, bez ikakvih govora političara i eventualnih skrivenih poruka. Jednoglasno su poručili da se žrtve moraju poštovati te da niko nije dobrodošao, ko ne priznaje šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine.

Neposredno pred ovogodišnje obilježavanje 11. jula načelnik Srebrenice Ćamil Duraković kazao je da će u saradnji s policijom biti provedene sve neophone mjere, kako bi se spriječila bilo kakva zloupotreba tog događaja, a najavljena je i zabrana isticanja bilo kakvih obilježja, poput zastava, majica i slično.

Ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima svoj smiraj će naći 124 ekshumirane žrtve.