Nakon rasprave
212

Bez glasova bošnjačkih delegata usvojena u Domu naroda Deklaracija o Pelješkom mostu

FENA
Delegati Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), bez glasova Kluba Bošnjaka, usvojili su danas Deklaraciju o pitanju Pelješkog mosta koju je uime Kluba Srba predložio Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata SNSD) nakon pauze u zasjedanju Doma, uz obrazloženje da ona objedinjuje sve diskusije delegata.

Ova deklaracija odgovor je na deklaraciju Predstavničkog doma koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno-Pelješac i neka druga pitanja u odnosima BiH i Republike Hrvatske kao i odnose BiH i Evropske unije.

U novousvojenoj deklaraciji Doma naroda stoji da je članom IV Ustava BiH propisano da se PSBiH sastoji od dva doma te da Dom naroda ne dovodeći u pitanje pravo Predstavničkog doma za donošenje deklaracija i drugih akata, ističe da Deklaracija Predstavničkog doma nije razmatrana i nije zauzet stav na Domu naroda PSBiH.

"Dom naroda ističe da Deklaracija koju je usvojio Predstavnički dom bez stava Doma naroda ima značaj samo Deklaracije Predstavničkog doma, a ne Parlamentarne skupštine. Dom naroda ovu Deklaraciju dostavlja Predsjedništvu, Vijeću ministara i nadležnim tijelima Hrvatske i EU. Deklaracija stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenom glasniku", stoji u deklaraciji koju je usvojio Dom naroda.

Nović je još naveo da je danas vođena rasprava o vrlo značajnoj temi, ali da Deklaracija koju je predložio Klub Hrvata, u kojoj se, između ostaloga, govori o kršenju Ustava te tvrdi da Deklaracija Predstavničkog doma ne predstavlja službeni stav PSBiH, ne bi bila prihvatljiva za sve.

"U Klubu smo pokušali ponuditi tekst deklaracije kako bismo izbjegli sve što je bilo u raspravi, da ne osporavamo Predstavničkom domu suvereno pravo da usvaja stavove i donosi deklaracije, ali i da mi ne budemo tumači Ustava BiH", pojasnio je Nović.

Predsjedavajući Doma iz Kluba Hrvata Bariša Čolak zatražio je da se u deklaraciju uvrsti još i to da Deklaracija Predstavničkog doma nema pravne posljedice, ali to Nović, uime Kluba Srba, nije prihvatio ocjenivši da ovaj dom nije mjerodavan da govori o tome šta proizvodi pravne posljedice.

Prethodno je, također bez glasova Kluba Bošnjaka, k znanju primljena Informacija o usvojenoj Deklaraciji Predstavničkog doma koja se tiče izgradnje Pelješkog mosta.