{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez dogovora o Ustavu BiH i Izbornom zakonu

F
29.3.2010. u 20:20
0
6
Bez dogovora o Ustavu BiH i Izbornom zakonu
0
Bez dogovora o Ustavu BiH i Izbornom zakonu
Radna grupa za pripremu amandmana na Ustav BiH i izmjene i dopune Izbornog zakona, koja je danas zasjedala u Sarajevu, završila je svoj rad i podnijet će izvještaj Vijeću ministara BiH u kojem će navesti da stavovi stranaka nisu približeni, kazao je u izjavi za Fenu član Radne grupe Šefik Džaferović.
Istakao je kako je današnja rasprava pokazala da se političke stranke ne mogu dogovoriti oko pogleda i stavova vezanih za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine" te kako bi trebalo da izgledaju amandmani na Ustav BiH.

Džaferović je naglasio da su prisutne dvije koncepcije. Jedna se, kaže, zalaže za suštinsku implementaciju presude, a druga za "kozmetičke izmjene".

"Današnja rasprava je pokazala da nije moguća ta kozmetička implementacija koju zagovaraju stranke iz RS-a a da se ne zadire u nadležnost Predsjedništva BiH.
Kozmetičke izmjene nije moguće izvesti ni u Domu naroda jer ga ne možemo posmatrati izolovano, već bi morali ući i u reformu Predstavničkog doma, a onda i cijelog Parlamenta BiH", pojasnio je Džaferović.

Radnu grupu za pripremu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona čine predstavnici sedam klubova Predstavničkog doma PSBiH, po jedan predstavnik iz svakog naroda (tri) iz Doma naroda i tri ministra iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: