Samit EU - Zapadni Balkan
0

Bez datuma o ukidanju viza

SRNA
BiH na samitu "EU - zapadni Balkan" 2. juna u Sarajevu neće dobiti datum za ukidanje viza, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Kako saznaje ovaj list iz diplomatskih izvora, BiH će biti pohvaljena za ispunjavanje tehničkih uslova, ali će posredno biti postavljeni politički uslovi.

"Još ne znamo kakva će tačno biti formulacija, ali je izvjesno da će sve to na ovaj ili onaj način biti u vezi sa neuspjehom ustavnih reformi, predstojećim izborima i neprovođenjem odluke Suda u Strazburu o pravu kandidovanja manjina na izborima", rekao je izvor "Nezavisnih".

Ovaj izvor je istakao da je već sada sasvim sigurno da vize neće biti ukinute prije izbora u oktobru.

"Najizvjesniji datum da se to desi je kraj godine, ali nemojte se iznenaditi ako to bude i kasnije", rekao je izvor.

Jelko Kacin, potpredsjednik Odbora za Albaniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo u Parlamentu EU, ranije je rekao da je najrealnije očekivati da bi vize mogle biti ukinute godinu dana nakon Srbije, Makedonije i Crne Gore, odnosno krajem godine. 

Kacin je to doveo u vezu sa političkom situacijom u BiH i neprovođenjem reformi.
Prema pisanju "Nezavisnih", to se uklapa u tvrdnje izvora ovog lista da je za EU problematično nepostojanje političke volje za ustavnim reformama, nepriznavanje pasivnog biračkog prava manjina, ali i očigledno postojanje želje evropskih diplomata da sadašnje vlasti u BiH budu "kažnjene" time što bezvizni režim neće moći koristiti kao adut u predizbornoj kampanji.

Halid Genjac, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integarcije parlamenta BiH, međutim kaže da nema osnova povezivati ustavne reforme, izbore ili odluku Suda u Strazburu sa liberalizacijom viza, jer to nije uslov za liberalizaciju viza.