{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda: Vijeće ministara BiH je u kratkom roku ispunilo 24 od 26 zadatih ciljeva

F
11.4.2013. u 16:22
0
0
Bevanda: Vijeće ministara BiH je u kratkom roku ispunilo 24 od 26 zadatih ciljeva
0
Bevanda: Vijeće ministara BiH je u kratkom roku ispunilo 24 od 26 zadatih ciljeva
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Sarajevu s povjerenikom za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefanom Füleom s kojim je razgovarao o realiziranju Mape puta koja je dogovorena na sastanku u Briselu.
Predsjedavajući Bevanda je podsjetio povjerenika Fülea da je od 26 ciljeva, u izuzetno kratkom vremenskom razdoblju, kontinuiranim radom na rješavanju problema ispunjeno njih 24.

On je izrazio i žaljenje što preostala dva cilja još uvijek nisu usuglašena i realizirana, te izrazio nadu da će u narednom razdoblju ipak biti pronađeno rješenje za implementaciju presude Sejdić-Finci, kao i za uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, a BiH dobila priliku da podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Komesar Füle je rekao da je provedba presude od vitalnog značaja za Evropsku uniju i da je to uvjet da bude razmotrena kandidatura BiH za članstvo.

Razgovarano je i o tijeku realizacije popisa stanovništva, problemima u vezi povačenja sredstava iz IPA fondova, te o skorašnjem ulasku Hrvatske u Evropsku uniju.

Sagovornici su se složili da svi problemi u vezi realiziranja ciljeva trebaju biti riješeni i da za to ne postoji alternativa, te da je i za BiH i za Evropsku uniju važno da se počne s učinkovitijim i žurnijim rješavanjem nastalih problema.

Sastanku su prisustvovali i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, direktor generalnog direktorata za proširenje EK Stefano Sannino i veleposlanik Igor Davidović, šef Misije BiH pri EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: