BiH
0

Bevanda: Vijeće ministara BiH je u kratkom roku ispunilo 24 od 26 zadatih ciljeva

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Sarajevu s povjerenikom za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefanom Füleom s kojim je razgovarao o realiziranju Mape puta koja je dogovorena na sastanku u Briselu.

Predsjedavajući Bevanda je podsjetio povjerenika Fülea da je od 26 ciljeva, u izuzetno kratkom vremenskom razdoblju, kontinuiranim radom na rješavanju problema ispunjeno njih 24.

On je izrazio i žaljenje što preostala dva cilja još uvijek nisu usuglašena i realizirana, te izrazio nadu da će u narednom razdoblju ipak biti pronađeno rješenje za implementaciju presude Sejdić-Finci, kao i za uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, a BiH dobila priliku da podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Komesar Füle je rekao da je provedba presude od vitalnog značaja za Evropsku uniju i da je to uvjet da bude razmotrena kandidatura BiH za članstvo.

Razgovarano je i o tijeku realizacije popisa stanovništva, problemima u vezi povačenja sredstava iz IPA fondova, te o skorašnjem ulasku Hrvatske u Evropsku uniju.

Sagovornici su se složili da svi problemi u vezi realiziranja ciljeva trebaju biti riješeni i da za to ne postoji alternativa, te da je i za BiH i za Evropsku uniju važno da se počne s učinkovitijim i žurnijim rješavanjem nastalih problema.

Sastanku su prisustvovali i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, direktor generalnog direktorata za proširenje EK Stefano Sannino i veleposlanik Igor Davidović, šef Misije BiH pri EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.