Političke aktivnosti
55

Bevanda: U izbornoj godini ćemo se slagati lošije nego inače

Piše: A. Z.
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda zadovoljan je radom ministarstva na čijem je čelu u 2017. godini, a posebno postignutim dogovorom u vezi s vraćanjem klirinškog duga. Ipak, smatra da se moglo uraditi više. U 2018. godini planira završiti započete projekte, ali ne krije da će to biti godina više političkih nego ekonomskih aktivnosti.

"Posao koji smo završili s Ruskom Federacijom u vezi s vraćanjem klirinškog duga u novcu, a ne u robi je sigurno najbolje što je urađeno ove godine, jer se na to čekalo duže od decenije. Drago mi je što je novac operativan i što smo to ostavili iza sebe, tako da smo jedina zemlja bivše SFRJ koja je dobila novac, a ne robu. Također, i pored kašnjenja s usvajanjem Globalnog fiskalnog okvira stigli smo na vrijeme uraditi Dokument okvirnog budžeta, a potom i Nacrt budžeta za 2018. godinu. Budžet je u parlamentarnoj proceduri, ne mogu prejudicirati šta će biti, ali očekujem odgovoran pristup jer nas u 2018. godini očekuju opći izbori i još niz značajnih aktivnosti na putu ka EU, koje moramo finansirati", kazao je Bevanda za Klix.ba.

S obzirom na to da je 2018. godina izborna, ističe da je u takvim godinama teško raditi na strateškim projektima, jer je najviše političkih aktivnosti.

"Što se tiče ministarstva na čijem sam čelu, mogu reći da ćemo se držati planiranih aktivnosti. Za politička dešavanja u BiH je teško biti neki prognozer ako ćemo to zasnivati na logici, jer svjedoci smo koliko se stvari dešava mimo zdrave logike. Kao što rekoh, činjenica da ulazimo u izbornu godinu utjecat će na aktivnosti i mislim da ćemo se, nažalost, baviti temama o kojima nemamo iste stavove i da ćemo se mimoilaziti više nego što bismo se mimoilazili da nismo u predizbornom periodu. Zato bi bilo dobro da riješimo pitanje izmjena Izbornog zakona i da uđemo relaksiraniji u izborni period", ističe ministar.

Smatra de se BiH u 2018. godini treba okrenuti stvaranju ambijenta za investicije i ulaganja, jer je to način da se osiguraju ekonomski rast i bolji uslovi za život.

"Nastojat ću uspješno nastaviti započete projekte, jer je rad Ministarstva finansija i trezora BiH specifičan i mi opslužujemo sve institucije i imamo veliku odgovornost. Postoji prostor da se dodatno urede finansijski tokovi i kontrole. Radit ćemo na tome", rekao je Bevanda.

Ističe da su nam u novoj godini nepohodni uvažavanje, razumijevanje i povjerenje.

"Općenito nam nedostaje povjerenja i razumijevanja i bilo bi dobro da jedni drugima pristupamo otvoreno i ljudski. Vjerujem da bi svima bilo bolje. Na nama koji obnašamo neke funkcije je da dobro i profesionalno obavimo svoj posao, jer smo za to imenovani i plaćeni, a to je i najbolji odnos prema građanima", zaključio je Bevanda.