Nakon sjednice
10

Bevanda: U budžetu manje novca za kapitalne investicije, osam miliona KM za Opće izbore 2018.

Piše: M. N.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako danas na današnjoj sjednici usvojeno nekoliko izuzetno važnih materijala za BiH, za sve nivoe i građen BiH. Istakao je tri: dokument okvirnog budžeta za 2018-2020, Ažurirani program javnih investicija 2017-2020 i Budžet institucija i međunarodne obaveze 2018. godinu.

"Budžet je usvojen jednoglasno i iznosi 950 miliona KM. Usvojili smo Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) i on ide dalje u parlamentarnu proceduru kao i Sporazum o saradnji BiH i NR Kine u oblasti poljoprivrede. To će biti drugi sporazum koji treba biti potpisan na predstojećim Samitu Kina +16 koji će se u ponedjeljak održati u Budimpešti kada će biti potpisan i Sporazum o bezviznom režimu", rekao je Zvizdić.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda kazao je kako je Vijeće ministara bilo u stisci zbog neusvajanja globalnog fiskalnog okvira zbog čega nisu mogli krenuti zvanično u izradu ovih dokumenata.

"Završili smo sve i stigli izgubljeno vrijeme. Ovaj dokument ide na Predsjedništvo pa na usvajanje u Parlament i nadam se da ćemo imati Budžet do kraja godine kako bi u iduću godinu ušli bez odluke o privremenom finansiranju. Budući da je iduća godina predizborna. Ukoliko ga ne bi usvojili ne znam da li bi se to dogodilo do 2019. godine", rekao je Bevanda.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kada je u pitanju Program javnih investicija uvršteni su prijedlozi projekta vrijednosti od oko dvije milijarde KM koji su prošli proceduru, a Bevada je kazao kako je ovaj dokument važan orijentir koji pokazuje kuda ide BiH. Istakao je kako je zbog iznosa budžeta sužen prostor da se nastavi s kapitalnim investicijama u istoj mjeri kao prethodnih godina.

"Dodatno opterećenje su obaveze po Zakonu o policijskim službenicima kao i izbori za koje je CIKBiH tražio više od osam miliona KM koji su odobreni. To je suzilo prostor za neke krupnije kapitalne investicije. To što je usvojen jednoglasno pokazuje da se razvila svijest svih budžetskih korisnika i ministara da se moraju finansijski disciplinirati i smanjiti apetite", kazao Bevanda.

Istakao je kako se nada da će novac za prirotetne projekte i evropski put BiH biti osiguran.