Direktorica Svjetske banke za BiH
1

FOTO / Bevanda se zahvalio "dragoj prijateljici Jane Armitage"

Piše: J. Hadžiahmetović
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je direktoricu Svjetske banke za BiH Jane Armitage u njenoj oproštajnoj posjeti našoj zemlji.
Jane Armitage i Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jane Armitage i Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedavajući Bevanda se na početku zahvalio, kako je kazao, dragoj prijateljici Jane, za sve ono što je uradila za Bosnu i Hercegovinu u proteklih pet godina, koliko je bila predsjednica Svjetske banke za BiH.

"Mi smo skoro sa dna efektivnosti povlačenja sredstava i portfolija, koji je bio onakav kakav jest, došli u vrh i to je jedan paradoks BiH. U puno toga smo neuspješni, ali evo, u ovom dijelu smo bili veoma uspješni. Veliku zaslugu u tome ima i lični angažman naše gošće", kazao je Bevanda.

Armitage se također zahvalila Bevandi na odličnoj saradnji dok je obavljao funkciju ministra finansija Federacije BiH, ali i kao predsjedatelja Vijeća ministara.

"Ovo je zaista tužan dan za mene, jer je ovo posljednji dan boravka u funkciji direktorice Svjetske banke za BiH. Stekla sam mnogo prijatelja ovdje i upoznala mnogo lijepih predjela i vjerovatno da ću sa svojom porodicom ponovo doći", kazala je Armitage na početku obraćanja novinarima.

Najavila je da će Svjetska banka ostati angažirana u BiH i nakon njenog odlaska.

"Svjetska banka je bila vrlo blizak partner BiH od završetka rata i to će se nastaviti u budućnosti, iako su se okolnosti promijenile. Ovo je period recesije i BiH se susreće sa novim izazovima", pojasnila je sada već bivša direktorica Svjetske banke za BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Naža zemlja i Svjetska banka sarađuju na tri nivoa, a to su infrastrukturni projekti, strukturalne reforme i saradnja na regionalnom nivou.

"Veliko mi je zadovoljstvo da smo u proteklih pet godina vidjeli ostvarivanje značajnog napretka na izvršenju portfelja naših investicionih operacija. Brojni su uspješni projekti koji pridonose poboljšanju života ljudi i u sklopu protekle fiskalne godine BiH je bila najbolja u regiji jugoistočne Evrope kada je riječ o povlačenju sredstava", pojasnila je Armitage.

Ukoliko želi nova sredstva, kaže, bih mora ratificirati određene sporazume i nastaviti realizaciju projekata.

"Imamo na rapolaganju dosta sredstava koja bismo zemlji mogli dati kao budžetsku podršku ukoliko bi zemlja ostvarila napredak na provođenju ovih strukturalnih reformi", kazala je Armitage.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Reforme na koje je mislila odnose se na javnu upravu, penziono osiguranje i plate u javnom sektoru. Armitage kaže kako BiH nije uspjela napraviti veliki pomak u strukturalnim reformama u posljednje dvije godine.

Bevanda je dodao kako je na današnjoj sjednici Vijeća ministara razmatran budžet za 2013. godinu, a izjašnjenje o njemu bit će u ponedjeljak.