Pozitivni utisci zamjenice direktora MMF-a nakon posjete BiH i Hrvatskoj

F
FENA
23.1.2013. u 17:18
0
2
Pozitivni utisci zamjenice direktora MMF-a nakon posjete BiH i Hrvatskoj
0
Pozitivni utisci zamjenice direktora MMF-a nakon posjete BiH i Hrvatskoj Nemat Shafik
Nemat Shafik, zamjenica direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na kraju posjete Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, izjavila je u Sarajevu da blagovremeno usvajanje budžeta za 2013. godinu, u cilju daljnje fiskalne konsolidacije, dobro pogoduje Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u našoj zemlji.
U prvoj posjeti ovom regionu u svojstvu zamjenice direktora MMF-a, Shafik se u Sarajevu i Banjoj Luci sastala s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Aleksandrom Džombićem i drugim predstavnicima institucija BiH te vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

- Uz finansijsku podršku od MMF-a, vlasti provode zdrave ekonomske politike.
Ustrajnost kada je u pitanju plan reformi će pomoći da se poboljša rast i kreira vitalan privatni sektor koji može obezbijediti radna mjesta i smanjiti nezaposlenost koja je neprihvatljivo visoka, posebno među mladima - izjavila je.

U Zagrebu, na sastanku s premijerom Milanovićem i njegovim saradnicama, Shafik je razgovarala o hrvatskom modelu rasta u kontekstu izazova vanjskog okruženja.

Nastavak oprezne i kredibilne fiskalne konsolidacije, proširenje i provođenje vladinog programa strukturalnih reformi, s prioritetom na povećanju učešća tržišta rada i unapređenju poslovne klime, dovest će Hrvatsku u snažnu poziciju da iskoristi predstojeće pridruženje Europskoj Uniji, smatra ona.

Posjeta joj je, kako naglašava, pružila priliku i da se susretne s drugim interesnim grupama.

- Iako vlasti i dalje ostaju naš glavni sagovornik, mi želimo održavati iskren i otvoren dijalog sa svim interesnim grupama, uključujući poslovnu zajednicu i sindikate. Tokom posjete imala sam veoma prijatnu priliku da se sastanem i sa studentima i vratim se impresionirana dugoročnim ekonomskim izgledom za region - izjavila je zamjenica direktora MMF-a.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: