35,8 miliona dolara
2

Bevanda: Nova tranša od MMF-a do kraja marta

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na osnovu redovnog kvartalnog pregleda MMF-a definirano je dopunsko pismo namjere koje je usaglašeno na svim nivoima vlasti u BiH čime su stvoreni uvjeti za povlačenje nove tranše stand-by aranžmana, kazao je novinarima danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH.

Dodao je da će sredstva iz nove, treće tranše u iznosu 35,8 miliona dolara, koju bi Upravni odbor MMF-a trebao odobriti do kraja marta, biti transferirana u entitetske budžete putem Centralne banke BiH.

"MMF je konstatirao da su svi nivoi vlasti u BiH izvršili svoje obaveze po usaglašenom pismu namjere, a insistiralo se na izradi memoranduma o razumijevanju kojim se regulira povlačenje sredstava i servisiranje obaveza prema MMF-u, s čime je saglasno Ministarstvio finansija i trezora BiH, kao i entitetska ministarstva finansija, koji su u fazi potpisivanja tog memoranduma", pojasnio je Bevanda.

Naglasio je da je preuzeta obaveza da jedinstveni zakon o penzijama ostvarenim po povoljnijim uvjetima bude usvojen u Parlamentu Federacije BiH do 31. marta.

"Tim zakonom bit će osigurano razdvajanje penzija ostvarenih po osnovu uplate doprinosa od onih ostvarenih po povoljnijim uvjetima, te definirani različiti nivoi penzija ostvarenih po povoljnijim uvjetima", rekao je Bevanda.

On je istakao da se do kraja marta očekuje potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Centralne banke BiH i Agencije za bankarstvo BiH kojim će biti formulirani postupci testiranja na stres, te će bh. pravni okvir u oblasti bankarstva biti ažuriran u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije.

Također, entitetska ministarstva finansija, Agencija za bankarstvo BiH i Agencija za osiguranje depozita koordinirat će svoj rad i neophodne korake, uz asistenciju MMF-a, na izradi zakona o kreditnim institucijama, za šta je rok kraj juna 2014.