BiH
5

Bevanda: Nikome se ne može dodijeliti više iz budžeta ako to ne traži

Piše: Er. M.
Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda uoči današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prokomentarisao je tvrdnje kako nacrt budžeta BiH nije u skladu s ekspozeom Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Vjekoslav Bevanda (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

''Najprije smo čuli kritike zašto budžet nije usvojen prošle godine. Drugo je bilo zašto budžet nije odražavao ekspoze premijera Zvizdića. Ne postoji šansa da se to dvoje uklopi, tako da ne bih detaljnije komentarisao kritike na strukturu budžeta'', kazao je Bevanda.

On je dodao da je budžet uradilo Ministarstvo finansija BiH u prošlom sazivu te da je budžet u skladu s kalendarom došao u Vijeće ministara BiH prošle godine, ali i da je prošli saziv Vijeća ministara BiH naslijedio 18 mjeseci privremenog finansiranja.

''Opredjeljenje bivšeg saziva Vijeća ministara BiH bilo je da ne bi bilo fer da Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo i Parlament usvajaju budžet u jednoj kompoziciji, a evo sada na djelu imamo drugu kompoziciju'', rekao je Bevanda.

Istakao je da se nikome ko to ne traži ne može dodijeliti više sredstava, te da je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo ovaj budžet isto kao i Predsjedništvo BiH.

''Ja sam više nego zadovoljan budžetom i nadam se da će danas biti okončano i drugo čitanje, te da će i na Domu naroda biti usvojen budžet i da ćemo sići s ovog režima privremenog finansiranja'', kazao je Bevanda.