{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda: Izbjeći politiziranje pitanja uspostave mehanizma koordinacije

F
27.4.2015. u 18:20
0
23
Bevanda: Izbjeći politiziranje pitanja uspostave mehanizma koordinacije
0
Bevanda: Izbjeći politiziranje pitanja uspostave mehanizma koordinacije
Državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ponovio je danas tokom susreta sa šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU za BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom da se pitanje uspostavljanja efikasnog mehanizma koordinacije treba riješiti što prije da bi BiH mogla ispunjavati obaveze na putu ka EU, ističući da je nužno izbjeći politiziranje ovog pitanja.
Na sastanku je istaknuto da za vlasti u BiH glavni prioritet moraju biti institucionalne reforme, što ujedno podrazumijeva uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije u procesu europskih integracija.

Bevanda je podsjetio je da je imao aktivnu ulogu u rješavanju pitanja mehanizma koordinacije i tokom prethodnog mandata te naglasio da je neophodno nastaviti dijalog o ovom pitanju uz uvažavanje standarda EU i ustavne strukture BiH.

Ministar Bevanda je upoznao specijalnog predstavnika EU da su okončane aktivnosti u Ministarstvu finansija i trezora BiH na izradi budžeta za ovu godinu te je izrazio nadu da će ovaj dokument uskoro biti usvojen u nadležnim institucijama, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Na sastanku je istaknuta važnost skore posjete Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Bosni i Hercegovini, kao i dobra saradnja sa ostalim međunarodnim finansijskim institucijama, kao i kontinuirano unapređenje suradnje s državama regiona.

Wigemark je naglasio da će Delegacija EU u BiH nastaviti pružati podršku BiH na njenom europskom putu, a Bevanda je izrazio nadu da će se dobra saradnja bh. i EU institucija nastaviti i u narednom periodu, posebice nakon aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: