BiH
5

Bevanda i Zeybekci u Mostaru: Turska uspješan primjer BiH

Anadolija
Turska može biti dobar primjer Bosni i Hercegovini u smislu razvoja ekonomskih odnosa i iskorištavanja industrijskih potencijala, poručeno je nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande sa ministrom ekonomije Republie Turske Nihatom Zeybecijem.

Nakon niza sastanaka u Sarajevu turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci sastao se danas u Mostaru sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.

Zeybekci i Bevanda su se složili da treba jačati međusobnu ekonomsku saradnju dvije prijateljske zemlje.

„Naša posjeta Bosni i Hercegovini je pod sloganom 'bezgranično prijateljstvo i bezgranična trgovina'", kazao je ministar Zeybekci naglasivši pritom kako je želja Turske da se vanjsko trgovinska razmjena sa BiH više ne mjeri u mlionima već u milijardama.

Zeybekci je istakao kako će Vlada Republike Turske dati punu podršku turskim investitorima koji ulažu u BiH.

„Posebno ćemo podržavati projekte međusobne saradnje turskih i bosanskih investitora“, kazao je Zeybekci te se u tom smislu zahvalio Bevandi koji je dao punu podršku tim projektima.

Zeybekci je posebno naglasio kako će Turska podržati sve projekte na putu priključenja BiH NATO-u i Evropskoj uniji (EU).

„Na to nas obavezuju jako dobro veze i stogodišnje prijateljstvo“, istakao je.

Govoreći o potrebi međusobne saradnje predsjedavajući Vijeća ministara Bevanda osvrnuo se na ekonomski uspjeh Turske kazavši kako ta zemlja Bosni i Hercegovini može poslužiti kao uspješan primjer stvaranja dobrih ekonomskih odnosa i iskorištavanja industrijskih potencijala koje BiH posjeduje.

„Sretan sam da sam i danas kao mnogo puta do sada mogao prezentirati naše privredne potencijale i aktivnosti koje u tom smislu poduzimamo“, kazao je Bevanda, javlja Anadolu Agency (AA)