Prijestolnica kulture
46

Bešlić: Velike su prednosti Mostara ispred Banje Luke, mi smo najmultietničniji grad

Piše: R. D.
Konferencija za medije Ljube Bešlića (Foto: R. D./Klix.ba)
Konferencija za medije Ljube Bešlića (Foto: R. D./Klix.ba)
Ujedinjenje kulturnih institucija i pozitivna energija kreativaca dovele su do prolaska Mostara u drugi krug izbora za titulu Evropske prijestolnice kulture 2024. godine, kazano je na konferenciji za medije Ljube Bešlića, gradonačelnika Grada Mostara.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, kazao je da su vijesti koje su došle razlog za sreću te da će Mostar ostati ozbiljan kandidat do samog kraja.

"Neki su veliki favoriti otpali što znači da je naša ekipa napravila dobru aplikaciju, da su unijeli dosta pozitivne energije i ideja koje bi ovaj grad u budućnosti trebao realizirati. Natjecanje traje cijelu iduću godinu i mi kao grad se spremamo za dalju borbu. Već od Zimskog grada nastavljamo dalje na ovim projektima. Ovi mladi ljudi uistinu zaslužuju sve pohvale jer su potpuno ujedinili kulturu grada Mostara", pun je zahvala bio Bešlić nakon saznanja pozitivnih vijesti iz Evropeke komisije da je grad koji vodi ostao u užem izboru s Banja Lukom i norveškim Bodo.

Ljubo Bešlić je još jednom kazao kako je kandidatura imala potpisanu podršku svih političkih stranaka u Mostaru, osim Naše stranke te da bi u slučaju da postoji Gradsko vijeće imala i njegovu potpunu podršku.

Kako je Banja Luka jedan od dva protukandidata novinare je zanimalo koje su prednosti Mostara u odnosu na drugi grad iz naše države, a gradonačelnik Bešlić kaže kako su one velike.

"Imamo najmultietničniji grad u Bosni i Hercegovini, najviše kulturnih događanja, najviše susreta različitih svjetova. Ovaj grad je isprepleten i otomnaskom kulturom i austrougarskom i novom jugoslavenskom koja je bila. Imamo neki historijski niz koji je vrlo interesantan. Jedna trećina Mostara je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, jedini smo veliki grad na listi svjtske kulturne baštine UNESCO-a", odgovorio je Bešlić.

Ivan Vukoja, član Koordinacijskog tima u kandidaturi Mostara, kaže da je veliki uspjeh sama činjenica da je grad ušao u ovaj projekat.

"Imali smo zaista sjajnu saradnju i svako je dao maksimalan doprinos. Značajno je to da smo imali podršku svih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, iako tog Vijeća nema. Ni oko jednog projekta u Mostaru nije bila tako pozitivna energija kao oko ovog", izjavio je Vukoja.

Tanja Miletić Oručević, članica tima za izradu aplikacije, kazala je sam prelazak u drugi krug jedan od najvećih međunarodnih postignuća Mostara na polju kulture dosada.

Aplikaciju će biti potrebno nadopuniti i ona će do ljeta trebati biti kompletirana, a odluka Evropek komisije o Evropskoj kulturnoj prijestolnici znat će se na jesen 2019. godine.