Probni rad
17

Bešlić s medijima obišao novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Gradonačelnik Ljubo Bešlić organizirao je za medije obilazak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru vrijednog 25 miliona KM, a koje je trenutno u probnom radu.

Dosadašnji rokovi probijeni su za tri godine, a u narednoj godini planiran je završetak glavne kolektorske mreže.

Nakon obilaska postrojenja koje se nalazi u južnoj industrijskoj zoni grada, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako ono može zadovoljavati potrebe grada narednih trideset godina.

Ostavljen je prostor za proširenje i izgradnju dodatnih kapaciteta da može zadovoljiti potrebe Mostara i kad eventualno bude imao 250 hiljada stanovnika.

"Kolektor je drugi dio priče. Radovi na glavnim kolektorima će trajati još cijelu narednu godinu. Mikrotunel ispod Neretve je završen, ali nisu stanice, vjerujem da će prva voda s lijeve obale proteći prije okončanja šestomjesečnog probnog rada. Imamo još tendere za kolektor od Hotela Ero do Rudnika, od Stare općine od Razvitka, jedan krak prema Opinama... Ako tu uspijemo isfinansirati i završiti do kraja godine, ostaje rad na sekundarnoj mreži, a to je proces od desetak godina", izjavio je Bešlić.

Za kritike koje su uputili donatori i finansijeri kazao je da su plod nerazumijevanja i loše komunikacije. Najveći kritičar načina gradnje prečistača i kolektora, ambasador Švedske Anders Hagelberg, nije prisustvovao današnjem obilasku. Bešlić je izrazio žaljenje zbog toga, ali i zahvalu na pomoći u gradnji.

"Ovo je skup projekt, bit će skupo i njegovo održavanje, ali već dolaze pohvale od ribara koji love ispod da je rijeka čišća. Ponosni smo na ovakve projekte koji podižu standard života, ali poboljšavaju i zdravstvenu sliku Mostara", dodao je Ljubo Bešlić, naglasivši da neće biti zapošljavanja većeg broja osoba, ali da je zaposleni tehnolog došao čak iz Živinica, jer takvog nije bilo u cijeloj Hercegovini.

Bešlić je kazao kako je rok probijen tri godine, razlozi su različite prirode. Na početku nije bilo sredstava, kasnije se nadovezala kriza u Grčkoj pa su računi izvođača radova bili blokirani, a kasnije su radovi išli sporije nego je bilo predviđeno. Teško je procijeniti koliko će još trebati sredstava za završenje kolektorske mreže.

Vaseileios Boumpousis, predstavnik grčke kompanije Aktora, izvođača radova na gradnji postrojenja, kazao je kako je vrlo zadovoljan urađenim te izvijestio da je korištena vrhunska oprema.

"Ovo je savremeni prečistač otpadnih voda koji zahtijeva dnevno održavanje. Nadamo se da će uz asistenciju Vodovoda, koji će narednih mjeseci preuzeti postrojenje, vršiti svoju funkciju godinama i zadovoljiti potrebe ljudi u Mostaru", izjavio je Boumpousis, naglasivši da je postrojenje izgrađeno tako da se može proširivati u slučaju širenja grada i povećanja dotoka otpadnih voda te da je kapacitet postrojenja 30 kubnih metara kanalizacijske tekućine dnevno.

Obilasku je prisustvovala i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević koja je izjavila da je ovaj projekt jedan od uspješnih u cijeloj Federaciji BiH, iako je rađen 12 godina. Posebno je istaknula zahvalnost ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću koji je znatno doprinio realizaciji ovog projekta.

"Mi kao građani Mostara moramo prepoznati šta ovo znači te način finansiranja i funkcioniranja ovog postrojenja", izjavila je ministrica Milićević.

Ljiljana Doko, voditeljica postrojenja otpadnih voda, kazala je da je izvođač radova Aktor još uvijek upravitelj postrojenja, a kako su uposlenici Vodovoda na obuci dok traje probni rad. Probni rad traje šest mjeseci i završava 20. decembra 2018. godine.

"Već smo postigli željene izlazne parametre koji su u skladu s našim zakonima. Analize rade naši inžinjeri u našoj laboratoriji", kazala je Doko.