Nakon kritike
4

Bešlić: Logična je zabrinutost švedskog ambasadora, a i ja sam razočaran

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, zajedno s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem obišao je radove na izgradnji saobraćajnice u dužini 1,4 kilometra i dva kružna toka na dionici Avijatičarski most - Rodoč na južnom ulazu u Mostar. Bešlić je prokomentarisao i jučerašnju kritiku ambasadora Švedske u BiH vezanu za kolektor.

Vlada je za izgradnju spomenute dionice, ukupne vrijednosti 933.942,36 KM, osigurala 720.000 KM.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je da se planirani posao na ovom gradilištu ne može još uvijek završiti zbog imovinskih sporova, ali da će većina posla biti završena.

"Neposredno nakon Mostarskog sajma HP Investing će nastaviti radove i mislim da će vrlo brzo oni biti završeni. Važno je napomenuti da radove finansiraju Grad i Kanton, hvala i premijeru na sredstvima. Tranzit koji dolazi na carinarnicu i ide kroz naselje Rodoč otežava život ljudima ovdje, posebno učenicima u obližnoj školi i siguran sam da će saobraćajnica biti veoma korisna", kazao je Bešlić.

Bešlić je kazao i da planirana dva kružna toka trenutno ne rade zbog imovinskopravnih problema, ali da cesta i bez kružnih tokova ima smisla i olakšava život građanima ovog dijela grada.

Premijer Nevenko Herceg izjavio je da je ovo jedan od primjera kako se ova vlada ponaša, da djeluje na svim dijelovima kantona, najviše u njenom administrativnom centru.

"Sredstva koja je vlada izdvojila za ova projekt su došla iz ušteda u prošloj godini i racionalizacije poslovanja. Mogu reći da smo cjelokupan ostvareni suficit utrošili u komunalne projekte. Ova saobraćajnica je posebno važna dok se ne otvori južna obilaznica pa se saobraćaj može usmjeravati prema zapadu. Mi ćemo ove godine za infrastrukturne projekte u Mostaru izdvojiti između tri i četiri miliona KM", rekao je Herceg, naglašavajući da je ovo dobar primjer saradnje dva nivoa vlasti.

Novinari su Bešlića upitali za komentar o kritikama koje je jučer uputio ambasador Kraljevine Švedske Anders Hagelberg, tražeći odgovor na pitanje u šta je utrošen novac švedskih poreskih obaveznika na drugom projektu, onom izgradnje kolektora.

"Švedski ambasador je iskazao svoju zabrinutost zbog toga što nije završen projekt koji je trebao biti završen. Projekt se radi, znate da je kasnio početak mikrotuneliranja na kolektorima. Imali smo međunarodni konkurs, dobila je njemačka kompanija Pfeiffer, a početak radova je kasnio više od deset mjeseci", odgovorio je Bešlić.

Zabrinutost švedskog ambasadora je logična, smatra mostarski gradonačelnik, jer njegova vlada traži da pravda utrošena sredstva.

"Švedski ambasador dolazi u Mostar naredne sedmice, javnost će biti upoznata o tome. Iskreno i ja sam razočaran da to nismo završili do sada jer je bilo planirano. Još jedan problem je da je Švedska vlada dala dio novca za prečistač otpadnih voda, a njemu do danas nije završen tehnički prijem. To je isto jedan od problema, ali sve je u toku i ja se nadam da ćemo mi to završiti s određenim kašnjenjima. Nadam se da će na kraju svi biti zadovoljni", kazao je Ljubo Bešlić.