Riječ gradonačelnika
1

Bešlić: Budžet za 2018. će iznositi blizu 56 miliona KM, Hotel Ero nije naša obaveza

Piše: R. D.
Ljubo Bešlić (Foto: Klix.ba)
Ljubo Bešlić (Foto: Klix.ba)
Nakon sastanka s Dennisom Hearnom, prvim zamjenikom visokog predstavnika, mostarski gradonačelnik govorio je i o aktuelnim temama u Mostaru, budžetu za 2018. godinu, novom mostu koji se otvara sutra i pravima radnika zatvorenog Hotela Ero.

Bešlić je kazao da inicijativa Vijeća mladih Grada Mostara da se mostu Avenija – Sutina, koji se sutra otvara, da ime Studentski most, ima njegovu podršku, ali da je to pitanje u domenu Gradskog vijeća, a da odluka i tada mora biti dvotrećinska.

"Imamo problema u vezi s budžetom, to ne krijemo, posebno kako osigurati nesmetan rad prečistača koji moramo subvencionirati. Ne možemo povećati cijenu kubnog metra vode kako stoji u studiji, tako da zbog nedostatka novca nismo završili posao u vezi s budžetom. Nadamo se da će to biti iduće sedmice", kazao je Bešlić uz napomenu da će budžet iznositi otprilike 56 miliona KM.

Bešlić je kazao i kako se vode pregovori s različitim nivoima vlasti o osiguranju potrebnih sredstava, jer se ništa nije uradilo za zaštitu Neretve ako prečistač ne bude radio u punom kapacitetu. Bešlić je kazao da je po studiji predviđeno da grad godišnje za tu svrhu izdvaja 2,5 miliona KM, za što jednostavno nema sredstava.

Na pitanje novinara o sudbini radnika Hotela Ero, preduzeća kojem je Grad Mostar osnivač, Bešlić je kazao kako je imao niz sastanaka s njima.

"Oni su u početku tražili da pregovaraju s Penzijskim fondom, te pregovore su oni vodili na način kako su vodili, ja ne znam kakav su sporazum potpisali. Međutim, od tog potpisa je prošlo puno vremena da se nije zatvorila ta priča, nastale su i obaveza iza tog vremena. Njihov status po pitanju doprinosa bi se mogao riješiti na Vladi FBiH kako se riješio problem drugih javnih kompanija", izjavio je Bešlić.

Grad nema obavezu prema privrednim društvima, nastavio je Bešlić, oni imaju svoju imovinu te se u stečajnoj i likvidacijskoj masi mogu naći neka sredstva da se izmiri dio obaveza.

"Kazao sam koliko imamo problema u vezi s budžetom , radnici Hotela Ero su dosta udaljeni od prioriteta. Nije objektivno očekivati da im možemo pomoći. Ne bježimo od toga da se sastajemo, da zajednički tražimo rješenja", odgovorio je Bešlić.