Od septembra
15

Beskućnici dobijaju novi smještaj u Banjoj Luci: Opremljene sobe za pristojan boravak

Piše: M. N.
Izgled bivšeg objekta (Foto: ATV)
Izgled bivšeg objekta (Foto: ATV)
Beskućnici koji se zadese u Banjoj Luci od septembra će imati novi moderni smještaj u okviru Gerontološkog centra Banja Luka. Radovi na objektu od 220 metara kvadratnih su već počeli, a troškove snosi sam centar zahvaljujući uštedama.

Kako nam je rekao direktor ove ustanove Vinko Lolić, projekt za izgradnju ovog objekta potpisan je između Gerontološkog centra i Centra za socijalni rad Banja Luka 2005. godine, a uposlenici su veoma ponosni jer su uspjeli tokom proteklih godina napraviti uštede i taj novac uložiti u prihvatnu stanicu za ljude koji su u potrebi.

"Rat i tranzicija su utjecali na to da su mnogi ljudi osiromašili, ostali bez krova nad glavom i postali beskućnici. U teškim vremenskim uvjetima oni ovdje nađu sklonište i spase život. Riječ je o starom objektu koji je neuslovan i koji će sada biti pretvoren u moderni objekt po svjetskim standardima", kazao nam je Lolić.

Prema riječima izvođača, objekt će biti potpuno završen sredinom septembra. Sadržavat će četiri dvokrevetne moderne sobe s kupatilom, dnevni boravak, kuhinju i sve ono što je potrebno za normalan život osoba koje će tu boraviti.

"Namijenjen ja za osobe iz BiH, ali nerijetko se desi da zalutaju i beskućnici iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja. Svi su dobrodošli i naša vrata su otvorena svima koji se nađu u potrebi", poručio je Lolić.

Od početka ove godine u ovom centru je boravilo 10 beskućnika, a najveća potreba za smještajem ukazuje se tokom hladnih zimskih dana.