Drugo poluvrijeme
2

Besjede se nastavljaju nakon fizičke blokade: Prvo sjedinca Kolegijuma, pa nastavak zasjedanja NSRS

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) održat će danas sjednicu u 10:30, nakon čega bi u 12:00 sati trebalo da bude nastavljeno zasjedanje u klupama NSRS-a.

Skupštinski Kolegijumu je sinoć zaključio da na današnjem zasjedanju ovog tijela budu definisane tačke dnevnog reda, koje bi bile razmatrane na prvoj narednoj sjednici parlamenta.

Poslanica Socijalističke partije u NSRS-u Zdenka Gojković kazala nam je da će tek na današnjem zasjedanju Kolegijuma biti definirane tačke dnevnog reda, a da se od sinoć ništa nije promijenilo.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je sinoć da su i ranije povlačene tačke dnevnog reda i da je sada nemoguće nešto razmatrati ukoliko je povučeno na prijedlog nadležnog skupštinskog odbora.

"Sve se može pripremiti, uz kompromis i dogovor i da sporne tačke razmatramo na narednoj sjednici. Dobro je što raspravljamo o svim stvarima za koje bilo ko smatra da su sporne", kazao je Stevandić, dodavši da je u Republici Srpskoj prisutna politička mržnja.

On je izrazio zadovoljstvo što se nije nasjelo na pokušaj izazivanja nasilja i mržnje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Poručujem građanima da ćemo sačuvati mir i stabilnost u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Postoji skupštinska većina koja čuva stabilnost najviše zakonodavne institucije", naglasio je Stevandić.

Prethodno su sinoć poslanici opozicije fizički blokirali sto u sali parlamenta za kojim sjedi skupštinsko rukovodstvo, zahtijevajući održavanje sjednice skupštinskog Kolegijuma.

Poslanik SDS-a Vukota Govdarica je rekao da je ovo odgovor “na nasilje koje trpe u parlamentu, te da traže poštivanje ustava i zakona” i dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni neće biti parlamenta.

"Ne može više da bude normalnog kolosjeka, jer ova parlamentrna većina ne razmišlja svojom, već glavom jednog čovjeka", ustvrdio je Govedarica u izjavi novinarima navodeći da će opozicija iscrpiti sve ustavne mogućnosti da se spriječi kršenje zakona.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da poslanici opozicije neće dozvoliti rad parlamenta sve dok ne budu dati odgovori na poslanička pitanja u roku predviđenom Poslovnikom, dok se ne bude poštovao zakon i na dnevni red parlamenta stavi izvještaj revizora.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je besmisleno učestvovati u radu parlamenta koji donose odluke koje se ne objavljuju u “Službenom glasniku”.

"Ili se vratite parlamentarnoj demokratiji u skladu s ustavom i zakonom ili sjednica parlamenta neće biti", rekao je Borenović ističući da "na ovaj način štite građane i RS".