Knjiga 'Njemačka i njeni Hrvati'
0

Berlin tolerisao Tuđmanovu ideju podjele BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Iz štampe je nedavno izašla knjiga "Njemačka i njeni Hrvati". U tom djelu, koje su napisali slavista i novinar njemačke televizije ARD Ulrich Schiller, te Hans Koschnik, koji je jedno vrijeme bio upravitelj Mostara, kritikuje se odnos vlade u Berlinu prema vladi u Zagrebu.

Prvenstveno se kritikuje odnos vlade kancelara Helmuta Kohla prema prvom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu, piše list "Süddeutsche Zeitung" u recenziji knjige, prenosi Deutsche Welle.

"Kancelar Kohl i ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher nisu bili dorasli krizi u Jugoslaviji. Priznanje nezavisnosti Hrvatske je trebalo uslijediti tek nakon što ta država u svom ustavu jasno definiše prava Srba. Osim toga greška s velikim posljedicama je bila i to što se Berlin nije suprotstavio pokušaju da se BiH podijeli između Srbije i Hrvatske", navodi se u recenziji.

Autori u ovom djelu ne pokušavaju da relativiziraju krivicu Slobodana Miloševića. Ipak, Franjo Tuđman je bio odraz Slobodana Miloševića u ogledalu. To što su njih dvojica perfidno igrala na kartu podjele BiH i na kraju krajeva postali partneri u razbijanju Jugoslavije, nije uticalo na stavove Kohla i Genschera prema vladi u Zagrebu, objavio je Deutsche Welle.

"U Berlinu nisu uvidjeli realan scenarij da se podjela BiH može napraviti samo ratom. Način na koji su baltičke države tada proglasile nezavisnost od Rusije očito je mnoge u Berlinu načinio slijepim za potpuno drugačije probleme u Jugoslaviji. Tamo su poput vulkana eksplodirale etničke suprotnosti koje su bile zacementirane tokom vladavine Josipa Broza Tita.

Umjesto da svim nacionalistima pokažu gdje im je mjesto, njemački političari su poštovali Tuđmana, što su činili čak i neki novinari. Njemačka bi morala pomoći Hrvatskoj na njenom putu ka EU, u šta spada i poziv na suočavanje sa prošlošću. Pri tome je potrebno da se i Njemačka kritički osvrne na svoju politiku, zaključak je autora", piše list "Süddeutsche Zeitung".