Krug 99
0

Berberović: ZAVNOBIH je političko i ekonomsko rješenje za cijelu BiH

FENA
Ljubomir Berberović (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Za mene je 25. novembar posebno značajan što je simbol opredjeljena za jedinstvena i racionalna politička i ekonomska rješenja za cejelokupni bh. prostor". Ovo je na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Duh ZAVNOBiH-a ne mogu uništiti politički pigmejci", kazao uvodničar akademik Ljubomir Berberović.

Pojašnjavajući svoje mišljenje akademik Berberović, je dodao da ta rješenja moraju imati nesumnjivo utvrđene zajedničke interese, svih stanovnika BiH, a to su sloboda i ravnopravnost.

"Moj osnovni stav je da u historiji Bosne i Hercegovine nije bilo većih događaja od 25. novembra. Svaki oblik zanemarivanja tog datuma za mene je žalostan. Lako je slati poruke istomišljenicima, ali nismo riješili kako ćemo slati poruke onima koji ne misle kao mi", izjavio je za Fenu akademik Berberović.

U raspravi na sesiji Kruga 99 izrazilo se žaljenje što veliki broj građana i još veći broj političara ne poštuju odluke ZAVNOBiH-a, a i ne znaju mnogo o ovom historijskom datumu, posebno djeca koja se školuju.

"Ravnopravnost i zajedništvo mora da uđe u našu svijest. Tu ne mislim samo o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, već svih naroda koji žive u BiH", kazao je Ismet Dizdarević.

Po mišljenju Hazima Bašića, odgovornost obrazovnog sistema u cijeloj BiH je najveća. "Djeca moraju učiti o svojoj domovini, a naš obrazovni sistem je zatrovan politikom i ništa se ne poduzima da se ovaj problem riješi", riječi su Bašića.

Alija Demirović tvrdi da su još "žive miloševićevske i tuđmanske snage koje razbijaju državu BiH".

Rajko Živković je kazao da prilikom današnjeg polaganja cvijeća pred spomenikom Vječna vatra nije bilo građana. On je izrazio zabrinutost zbog toga.