Mladićeve ratne bilješke
0

"Beograd i Zagreb zajedno prisiljavali muslimane na podjelu BiH"

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Tužilaštvo Haškog tribunala objavilo je danas nove izvode iz ratnih bilježaka generala Ratka Mladića iz kojih proizilazi da su Srbi i Hrvati u BiH, uz pomoć vlasti u Beogradu i Zagrebu, djelovali zajedno da bi Muslimane prisilili na podjelu BiH.

Nove izvode iz Mladićevih bilježaka Tužilaštvo namjerava da uvede u dokaze protiv Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, koji su pred Tribunalom, zajedno sa drugim liderima bosanskih Hrvata, optuženi za zločine nad muslimanima 1993. do 1994. godine.

Iz Mladićevih bilježaka proističe da su tadašnji predsjednici SR Jugoslavije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman "nudili" muslimane jedan drugome, a da nijedan ih nije htio, prenose beogradski mediji.

U bilješkama sa sastanka sa Miloševićem, 8. jula 1993. godine u Beogradu, Mladić citira predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića: "Pomoći Hrvatima da bi se prisilili muslimani za podjelu Bosne".

U istom zapisu, Mladić navodi i Miloševićeve riječi: "Muslimanima nuditi prihvatljive opcije... a na ratištu im ruinirati pozicije. Ne bih ja išao na presijecanje muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih sve nudili Hrvatima, a Tuđman je rekao - 'Uzmite ih vi'".

Milošević je, istovremeno, rekao da "rat mora što prije da se završi" i da "ne bi trebalo davati preveliku podršku Hrvatima da se ne bi ustalili u centralnoj Bosni", piše u Mladićevoj radnoj bilježnici.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić, razgovaralo se i o prebacivanju fabrika oružja i municije iz BiH u SR Jugoslaviju, snabdijevanju VRS i plaćanju njenih starješina iz SRJ i "proizvođenju novih oficira" u vojnim školama u SRJ.
U danas objavljenim Mladićevim zapisima opisuju se i pregovori vojnih i političkih lidera Srba i Hrvata na štetu muslimana, koji su vođeni u Pečuju u Mađarskoj i Njivicama u Crnoj Gori od 1992 do 1994. godine.

Na sastanku u Pečuju, 5. oktora 1992. godine sa "delegacijom Hrvatske", Mladić zapisuje riječi Slobodana Praljka koga naziva "zamjenikom ministra odbrane Hrvatske", da je hrvatski cilj "Banovina iz 1939., ako to ne - nastavljamo rat".

"Treba razmijeniti stanovništvo, iseliti Hrvate iz Vojvodine", rekao je, po Mladićevim bilješkama, Praljak tokom razgovora u kojem je postignut dogovor o primirju Hrvata i Srba u BiH.

Tri nedjelje kasnije, isti sagovornici sastali su se u Njivicama, a Praljak ocjenjuje: "Na dobrom smo putu da prisilimo Aliju da dijeli Bosnu."

"Mi ćemo što logistički, što prisilom natjerati Aliju da sjedne za sto s Bobanom (Matom, liderom bosanskih Hrvata) i Karadžićem", rekao je Praljak, po Mladićevim bilješkama, dodajući da je "Tuđman pristao na razgovor s Karadžićem, Ćosićem (Dobricom, tada predsjednikom SRJ) i Bobanom".

Praljak je tada rekao i: "Hrvatska neće odstupiti od svog interesa, nećemo pretjerano zaoštravati sa Srbijom. Interes nam je da muslimani dobiju svoj kanton, da bi se imali gdje odseliti".
Mladić u bilješkama detljano opisuje i međusobne isporuke oružja i municije između VRS i Hrvatskog vijeća obrane u BiH 1993. godine, kao i davanje vatrene podrške za novac, o čemu je razgovarao na Jahorini 1993. godine sa komandantom HVO Milivojem Petkovićem.

Ranije je saopšteno da je oko 3.500 stranica Mladićevih bilježaka iz 18 radnih bilježnica, vođenih između 1991. i 1996. godine, zaplijenjeno prilikom pretresa stana njegove supruge Bosiljke u Beogradu, krajem februara.