500 km dug put
347

Belmir i Muamer iz Sarajeva kreću na 13. biciklistički maraton Bihać - Srebrenica

Piše: Se. H.
Muamer Poljo i Belmir Čardaković
Muamer Poljo i Belmir Čardaković
Belmir Čardaković i Muamer Poljo iz Hadžića kod Sarajeva pripremaju se za biciklistički maraton Bihać - Srebrenica koji organizuje Klub ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća.

Ovo je trinaesti maraton kojem se svake godine pridružuju biciklisti iz drugih gradova BiH, ali i iz evropskih zemalja. Većina biciklista dolaze kao dio biciklističkih klubova, a poneki se priključe i pojedinačno.Tako su Belmir i Muamer ove godine odlučili u Srebrenicu ići iz Bihaća.

Belmiru je ovo treća posjeta Srebrenici. Prvi put je obilježavanju srebreničkog genocida prisustvovao prije dvije godine, a prošle godine također je bio dio ovog biciklističkog maratona koji se održava u znak sjećanja na tragediju stradanja nedužnih civila u Srebrenici.

Kako zbog posla nemaju vremena da idu biciklom i do Bihaća, u grad na Uni stići će autom 6. ili 7. jula, gdje će se pridružiti ostalim biciklistima.

Maraton kreće 8. jula iz Bihaća i prvo konačište bit će u Jajcu u sportskoj dvorani. Sljedeći dan biciklisti voze do Sarajeva gdje će prenoćiti u kasarni Rajlovac, a 10. jula ujutro kreću preko Olova i Kladnja za Srebrenicu gdje stižu istog dana oko sedam navečer.

Dosad je zainteresovano oko 300 biciklista i Belmir, na osnovu prošlogodišnjeg iskustva očekuje mnogo njih iz Švicarske, Austrije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i drugih evropskih zemalja i kaže da većina učesnika uglavnom dolaze kao dio biciklističkih klubova.

Put je zahtjevan, dug je 500 kilometara i sastoji se iz tri etape od po 160 kilometara. Belmir ističe kako bude jako naporno, ali da je ovo njegov način odavanja počasti žrtvama Srebrenice.

"Kad sam došao prvi put u Srebrenicu, zaplakao sam, suze same krenu kad vidite mezarje i uplakane majke. Bude jako teško", prisjetio se Belmir.

U Jajcu, Travniku i još nekim gradovima ih dočekaju s hranom, a Udruženje žena iz Olova im svake godine pripremi ručak i kolače.

Iz "Limita" ističu da je za sve učesnike obavezna kaciga, poštivanje pravila tokom kretanja, primjereno ponašanje shodno samoj aktivnosti i pridržavanje uputa organizatora.

Muamer i Belmir nadaju se kako će sve proći u najboljem redu, da će izdržati vožnju i da neće biti nikakvih incidenata.