Najavljena žalba
61

Belma Balijagić-Džuho: Sud je uskratio Faruku Balijagiću da iznese dokaze protiv Dalide Burzić

D. Be.
Faruk Balijagić
Faruk Balijagić
Nakon informacije da je Općinski sud u Sarajevu donio prvostepenu presudu u korist glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić, koja je tužila advokata Faruka Balijagića i Radio-televiziju Republike Srpske zbog klevete, našoj redakciji obratila se Belma Balijagić-Džuho, advokatica Faruka Balijagića.

"Ističem da je sud uskratio drugotuženom Faruku Balijagiću da iznese sve dokaze na kojima temelji navode iz intervjua pa je odbio saslušati svjedoke poput Muriza Memića, Alise Mutap, Lejla Fazlagić i druge", navodi advokatica Balijagić.

Ona je za Klix.ba istakla da je Sud odbio Faruka Balijagića putem međunarodne pravne pomoći dok se Dalida Burzić, iako je predložena da se sasluša u svojstvu parnične stranke, nije pojavila pred Sudom kako bi bila ispitana na sve činjenice i okolnosti temeljem kojih bi tuženi dokazali da nisu postojali klevetnički navodi.

"Vještak Omer Ćemalović je vještačio Dalidu Burzić u njenom kabinetu jer zbog zdravstvenog stanja nije mogla doći kod vještaka ali je mogla biti na poslu?! Nadalje, vještak je utvrđivao navodnu duševnu bol bez ikakve medicinske dokumentacije dok s druge strane ističe da mu nije poznato koje su to riječi koje su istoj nanijele duševnu bol niti mu je poznato da je Dalida Burzić bila na bolovanju zbog istog", navodi Belma Balijagić-Džuho.

Ona je istakla da je Faruk Balijagić 2015 godine podnio Tužilaštvu KS krivičnu prijavu protiv Omera Ćemalovića za davanje lažnih nalaza Nebojši Glavašu kako bi se istom prolongiralo izdržavanje kazne zatvora, a koju je tražio od pripadnika MUP-a KS kako bi zauzvrat svjedočio protiv Faruka Balijagića.

"Faruk Balijagić će svakako uložiti žalbu na presudu", zaključila je Belma Balijagić-Džuho.

Podsjetimo, Balijagiću i RTRS-u je naloženo da glavnoj tužiteljici Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalidi Burzić isplate odštetu u iznosu od 10 hiljada KM zbog neistina koje je advokat iz Tuzle iznio u intervjuu za javni RTV servis entiteta RS.

Burzić je Balijagića i RTRS tužila zbog intervjua koji je objavljen 26. jula 2016. godine, a u kojem je Balijagić između ostalog naveo kako glavna tužiteljica Tužilaštva KS stoji iza pokušaja njegovog ubistva u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu, gdje je bio u pritvoru, te da je uzela 100 hiljada eura da zataška smrt Dženana Memića.

Advokat je između ostalog rekao da je Burzić kriminalka i najkorumpiranija nositeljica neke funkcije u pravosudnom sistemu BiH. Glavnu tužiteljicu optužio je i za reketarenje predsjednika Vlade Kantona Sarajevo i uzimanje novca.