BiH
31

Belkić: Više nego skroman dnevni red sjednice Predstavničkog doma

FENA
Beriz Belkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Beriz Belkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela je jutros raspravom o predloženom dnevnom redu koji ima 12 tačaka.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić je kazao da se radi o više nego skromnom dnevnom redu.

"Ne pamtim da smo dosad imali skromniji dnevni red i sa stanovišta ekonomičnosti je pitanje da li je s ovakvim dnevnim redom trebalo i održati sjednicu", kazao je Belkić.

Pitao je zašto nisu danas stavljeni na dnevni red izvještaji o izvršenju budžeta za 2012. godinu koji su poslanici dobili u šestom mjesecu ove godine "bez obzira na to što je praksa da se razmatra s revizorskim izvještajima“.

"I dio revizorskih izvještaja smo možda mogli uraditi, a ne da imamo 80-90 izvještaja na jednoj sjednici. Dakle, bilo je prostora da malo ažuriramo stvari", kazao je Belkić.

Osim toga, dodao je, ima i nekoliko poslaničkih inicijativa koje stoje nerazmatrane.

"Imamo i prijedlog amandmana na Ustav BiH od nekoliko predlagača vezanih za provođenje presude 'Sejdić-Finci'. I to je trebalo na neki način rješavati jer šta ako sutra, daj Bože, dobijemo vijest da je postignut sporazum pa treba rješavati amandmane koji su usaglašeni", kazao je Belkić.

Izrazivši nezadovoljstvo, kazao je kako misli da je današnji dnevni red mogao biti "bogatiji“.

Poslanica SBBBiH Ismeta Dervoz predložila je da se Predstavnički dom danas ne izjašnjava o imenovanju članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

"Ovaj dom i ova parlamentarna skupština su donijeli neke zakone koji su prijedlogom liste koja je nama dostavljena danas na izjašnjavanje prekršeni. Dakle, radi se o kršenju zakona koje je donio ovaj dom i ova parlamentarna skupština", kazala je Dervoz.

Predlažem, dodala je, da se lista vrati Vijeću ministara BiH na ponovnu korekciju i da je oni dostave u skladu sa zakonima koji su u ovom trenutku prekršeni, "a da se nas kao parlamentarce ne dovodi u poziciju da glasamo o nečemu čime ćemo kršiti naše ranije donesene odluke“.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović pridružio se stavu poslanice Dervoz.

"Smatram također da ova tačka nije ispunila poslovničke uvjete da se danas nađe na dnevnom redu, iz nekoliko razloga. Prvo što nije završen žalbeni postupak koji bi trebala da okonča nadležna imenovana ad hoc komisija za izbor članova Vijeća Agencije. Drugo, što i ovakav prijedlog kakav smo mi dobili na jednoj stranici nije prošao komisijsku fazu", kazao je Mehmedović.

Dodao je da je jasno "da se žuri“, ali bi trebalo osigurati minimum poštivanja poslovnika i zakona o komunikacijama da bi se ovo uopće našlo danas na dnevnom redu.

"Razumijem jaku želju da se pospremi medijski prostor uoči 2014. godine koja je izborna godina, da se discipliniraju određeni elektronski i printani mediji u pripremi za predizbornu kampanju, ali vas molim da poštujete bar one zakone koje smo donijeli ovdje u Parlamentarnoj skupštini", kazao je Mehmedović, predlažući da se ova tačka skine s dnevnog reda.

Predložio je da se s dnevnog reda skine i Izvještaj o radu Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih državnih organa u slučaju privođenja i zadržavanja Šemsudina Mehmedovića, poslanika u Predstavničkom domu, "do dobijanja stava Suda BiH koji bi bio validan i mjerodavan“ i da tada rasprave sve elemente i pojedinosti vezano za ovu tačku.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković je zamolio poslanike da ne predlažu skidanje obaveznih tačaka dnevnog reda, jer se to ne može uraditi, a da kada otvore tačku dnevnog reda predlažu da se ili odgodi izjašnjavanje ili recimo da se traži zatvorena sjednica za određenu tačku dnevnog reda, "tako da se vratimo u poslovničke procedure“.

Nakon rasprave o dnevnom redu data je 15-minutna pauza.