Na izborima u Srebrenici
59

Belkić: Umjesto zajedničkog, SDA bez dogovora isturila svog kandidata

FENA
Beriz Belkić
Beriz Belkić
Kandidat za načelnika Općine Srebrenica trebao je biti rezultat dogovora, a ne da svaka stranka pojedinačno licitira imenima. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je za zajedničkog kandidata, ali ime treba dogovoriti, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Političkog savjeta Stranke za BiH (SBiH) Beriz Belkić.

"Na sastancima u kojima smo učestvovali dogovoreno je da se nastupi sa zajedničkim kandidatom, međutim o imenima se nije konkretno govorilo. Što se tiče Stranke za BiH mi smo apsolutno za zajedničkog kandidata, ali to je stvar dogovora", kazao je Belkić dodavši da je "SDA unaprijed, bez prethodnog dogovora, isturila kandidata".

"Naravno može se razgovarati o svakom čovjeku koji je iz Srebrenice i vezan za Srebrenicu i ima određene reference", dodao je Belkić.

Stranka za BiH je stava da kandidat treba biti rezultat dogovora stranaka koje su spremne da imaju zajedničkog kandidata za načelnika, a ne da svaka stranka sada licitira imenima. Ime konkretno nije usaglašeno i ako će svaka stranka izaći sa svojim kandidatom, onda se stvaraju teškoće, kazao je Belkić.

"Na sastancima stranaka (SDA, SBiH, Saveza za bolju budućnost i SDP-a) koje smo održali imena nisu spominjana. Izuzev, SDP-a, sve probosanskohercegovačke stranke odnosno stranke koje razumiju potrebu da Srebrenica ima još uvijek načelnika koji je prihvatljiv za Bošnjake, za sve žrtve genocida, su se usaglasile da bi bilo logično da kandidat bude rezultat dogovora stranaka. Kao rezultat ranijih sastanaka je postignut dogovor, s tim što je SDP imao neku vrstu rezerve tvrdeći da on ima svog kandidata, multietničke liste", kazao je Belkić.

On je istakao kako su SDA, SBiH i SBB izrazile spremnost da daju zajedničkog kandidata, te da bi bilo o logično da taj zajednički kandidat bude rezultat dogovora tih stranaka.

"SDA je izgleda autonomno izašla sa kandidatom i sada očekuje vjerovatno podršku. Ovo je trebao biti rezultat dogovora. Ali rukovodstvo Stranke za BiH će procijeniti i ovo", kazao je Belkić.