BiH
2

Belkić: Rješenje je neposredan izbor članova Predsjedništva BiH

FENA
Beriz Belkić
Beriz Belkić
Poslanici Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Parlamentarnoj skupštini BiH Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović danas su razgovarali sa zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH Rencom Davidijem, a tema je bila implementacija presude u predmetu „Sejdić i Finci“.

"Motivi današnjeg sastanka Delegacije EU u BiH su da iznesu ideje koje bi pokrenule ovaj zastoj implementacije i mi smo iznijeli stav da je prije svega odgovornost vladajuće parlamentarne većine, ali, s obzirom na to da je riječ o važnom pitanju, mi kao opozicija bit ćemo konstruktivi", rekao je Belkić u izjavi za Fenu

Kazao je da je Delegacija EU u BiH iznijela dva modela, dva moguća pristupa rješenju, za koja vjeruju da bi mogli biti podržani od većine političkih partija, a to je posredan i neposredan model izbora, te da polaze od pretpostavke da se o Domu naroda postigao visoki stepen saglasnosti.

Posredan pristup je povećanje Doma naroda za tri člana, dva iz Federacije i jedan iz Republike Srpske, i dolazili bi iz reda ostalih, a kada je riječ o Predsjedništvu, članovi bi se birali posredno u parlametnu BiH, koji bi bili kandidirani u Predstavničkom domu, ali da se osigura i učešće iz reda ostalih.

Drugi model po njima je neposredni izbor, gdje bi bila birana tri člana Predsjedništva bez nacionalnih odrednica, dva iz Federacije, jedan iz Republike Srpske i primijenio bi se model izbornh jedinica iz postojećeg Izbornog zakona, 12 u Federaciji, a devet u RS-u, plus Brčko Distrikt.

"Naš princip je sljedeći, a to je da uslov kojim ćemo podržati rješenje jeste neposredan izbor članova Predsjedništva BiH, eliminacija svih vrsta diskriminacije i simetrična rješenja. Bilo bi dobro i zalagat ćemo se da kada je riječ "iz reda ostalih, da to ne bude u sferi teoretske šanse samo" istakao je Belkić.

Podsjetio je da je SBiH u januaru 2010. godine, nakon presude, kao dio vladajuće partije, ponudila amandmane u pravcu rješavanja, da to bude neposredan izbor, i da se biraju četiri člana Predsjedništva, jedan iz reda ostalih. I da bude jedna izborna jedinica .

Naglasio je da kada je SBiH postala opozicija "bili smo kooperativni, ali ostajemo kod principa da izbori za predsjednika budu neposredni, eliminacija dikriminacije, šansa da neko drugi, iz reda ostalih bude izabran“.

Današnji sastanak je pokušaj EU da se stvari pokrenu s mrtve tačke, s tim što su naglasili da je to odgovornost domaćih vlasti BiH, a Belkić ističe da se zna kako je odgovornost na šestorki koja je 'gospodar života i smrti u zemlji".