Borac za istinu iz Srebrenice
0

Bekrić: Želim svjedočiti kako sam sa 14 ostao bez vida

Sarajevo-x.com
Sead Bekrić 1993. i danas
Sead Bekrić 1993. i danas
Kad je izgubio vid Sead Bekrić je imao samo 14 godina. Igrao se u dvorištu škole u Srebrenici kada je na njega i prijatelje otvorena vatra. Pogođen je u glavu, krv mu je oblila lice, a fotografija unesrećenog djeteta obišla je svijet i postala sinonim patnje bosanskog naroda u agresiji na našu zemlju i zločina vojske bosanskih Srba predvođenih Ratkom Mladićem.

Bekrić danas ima 32 godine i živi na Floridi. U razgovoru za AP je izjavio da je bio šokiran, ali i zadovoljan kad je čuo da je bivši general, koji je predvodio vojsku krvoloka, uhapšen.

"Prošlo je toliko godina. Izgubili smo svoje najdraže i oni se nikad neće vratiti", kazao je Sead. Njegov otac je ubijen u Srebrenici, a sestra višestruko silovana. "Kad prođete kroz stravu kroz koju smo mi prošli i izgubite svoje najmilije u strašnim zločinima, tada više nema spokoja."

Mladić je nakon 16 godina u bjekstvu od pravde, konačno uhapšen i isporučen Haškom tribunalu. Na teret mu se, između ostalih, stavlja genocid u Srebrenici i osam drugih opština, te ratni zločini i zločini protiv čovječnosti u agresiji na BiH u kojoj je ubijeno oko 100.000 ljudi, a oko 1,8 miliona njih moralo je napustiti svoje domove.

Bekrić se 1993. igrao loptom s prijateljima kad je u blizini čuo eksploziju. Trčeći prema povrijeđenom prijatelju, osjetio je kako je pogođen u oko. Izgubio je desno oko, a nos mu je bio smrvljen.

Danima poslije toga liječen je u bolnici s drugom ranjenom djecom. Doktori su mu izvlačili komade granate iz lica, ponekad i bez anestezije.

Njegova fotografija prvo se našla na naslovnici lista Newsweek, a potom i na TV stanicama širom svijeta.

Amerikanka Claire Halasz, uposlenica humanitarne organizacije AmeriCares, pomogla mu je da dođe u Kaliforniju, gdje je bio podvrgnut brojim operacijama kako bi mu vratili normalni izgled lica. Ipak, vid je trajno izgubio.

U SAD-u mu nije bilo nimalo lako. Nije znao jezik niti Brajevo pismo.

"Imao sam 14 godina, ali sam mentalno već bio 20-godišnjak", prisjeća se Sead. "Naučio sam bježati od metaka, naučio sam kako preživjeti. I onda kad sam stigao ovdje, sve to ostalo je u meni."

Tada još dječak, Bekrić je krenuo u srednju školu u Los Angelesu, a kada se njegova spasiteljica Halasz preselila u Floridu, povela ga je sa sobom. Ohrabrivala ga je i pomagala mu da krene na koledž i da govori o dešavanjima u svojoj zemlji.

"On mi je donio zadovoljstvo u život", kazala je Claire. "Prepun je života, duha, ali ne zato što je slijep. Taj duh je on oduvijek nosio u sebi."

Ovaj hrabri muškarac u međuvremenu je diplomirao u oblasti međunarodnih odnosa, te radi na master studiji u oblasti političkih nauka. Živi sa vjerenicom i dva sina u blizini Tampe.

"Kad odrastu, sjest ćemo i ja ću im ispričati šta mi se dogodilo", kaže Sead. "Zasad samo želim da uživaju u svojim životima i da ih ne tako mlade ne opterećavam o tome kako sam pogođen i kako sam proživio strahote u Bosni."

Iako je slijep već tako dugo, ovaj Srebreničanin se i dalje sjeća svog djetinjstva, naprimjer kako je jahao konje na farmi prije rata.

Proteklih godina nekoliko puta je dolazio u BiH, dok se njegova majka ovdje vratila 2003. godine. Aktivno je uključen u rad organizacija za slijepe i zajednice Bosanaca i Hercegovaca u Tampi. Moguće je da će svjedočiti pred Haškim tribunalom u slučaju Mladić.

"Definitivno sam voljan da svjedočim", poručio je. "Ne bih svjedočio za ni protiv Mladića, već za istinu i kako bih ispričao šta sam vidio vlastitim očima u Bosni."