Odluka Suda
10

Bekan se vraća na mjesto sekretara Drljačinog ministarstva, upitna pozicija za Kastrat

Er. M.
Bekan, Kastrat, Drljača
Bekan, Kastrat, Drljača
Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je naredio federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači da vrati Fehima Bekana na poziciju sekretara ministarstva, a na koju je u međuvremenu postavljena Drljačina savjetnica Saida Kastrat.
Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba Fehim Bekan koji nam je rekao da je Općinski sud u Sarajevu u petak donio presudu kojom je federalnom ministru Vesku Drljači naređeno da ga vrati na poziciju sekretara Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

"Jeste, tačno je. Naređeno je i da mi isplate dugove. Ja imam 35 godina i 11 mjeseci staža. U petak je donesena presuda, a danas je dostavljena mom advokatu", kazao je Bekan.

Istakao je da Drljača mora odmah reagovati i vratiti ga na rukovodeću poziciju te da je protiv federalnog ministra rada i socijalne politike u međuvremenu podnio i krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja.

"Svi su bili uvezani samo da me kliznu. Užas. Još mi je, bolan, prekinuo bolovanje. Išao sam na transplantaciju bubrega, tri bajpasa... To je zločinac", rekao je Bekan.

Inače, Drljača je krajem 2017. godine odlučio penzionisati Bekana, a na poziciju sekretara Ministarstva rada i socijalne politike FBiH postavljena je nekadašnja Drljačina savjetnica Saida Kastrat.

"Šta me briga šta će sada bit sa Saidom. Ona je njegov problem. Ja imam sudsku odluku, a on neka je vraća gdje hoće. Saida ima diplomu od 180 bodova, a tek 2016. godine je završila drugi ciklus studija. Dakle, nema nikakvih uslova, jer savjetnik mora imati uslove kao pomoćnik, to jeste 240 ECTS bodova i pet godina radnog staža. Žena je bila sekretarica Fahrudina Radončića", kazao je Bekan.

Kako je Klix.ba ranije pisao, Saida Kastrat prvo je zaposlena kao savjetnica ministra Veska Drljače u skladu s diskrecionim pravom izabranog funkcionera. Drljača je 28. aprila 2017. godine raspisao konkurs za radno mjesto državnog službenika - šefa Kabineta ministra na kojem je "briljirala" Kastrat.

Nakon što je u Drljačinom ministarstvu dobila stalno radno mjesto, uslijedilo je postavljanje u upravni odbor. Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 30. augusta 2018. godine postavila Saidu Kastrat za članicu Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Tu nije kraj, ministar Vesko Drljača odlučio je naprasno na samom kraju 2017. godine prekinuti radni odnos sekretaru Ministarstva rada i socijalne politike FBiH Fehimu Bekanu pod obrazloženjem da je Bekan stekao uslove za penziju.

Nakon penzionisanja Bekana uslijedila je standardna procedura. Agencija za državnu službu Federacije BiH u januaru 2018. godine raspisuje javni konkurs za prijem rukovodećeg državnog službenika, odnosno sekretara Ministarstva rada i socijalne politike FBiH. Na ovaj konkurs prijavljuje se nekadašnja Drljačina savjetnica, a tada šefica kabineta ministra Saida Kastrat koja u konačnici i biva izabrana za sekretarku.