Šetnja za kraj školovanja
1.1k

Behram-begova medresa u Tuzli ispratila maturante: Generacija sa brilijantnim rezultatima

A. K.
Zajednička fotografija jedne grupe maturanata (Foto: A. K./Klix.ba)
Zajednička fotografija jedne grupe maturanata (Foto: A. K./Klix.ba)
Maturanti Behram-begove medrese u Tuzli dana su kraćim svečanim defileom formalno završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Kako je poručeno, riječ je o generaciji koja je postigla brilijantne rezultate na mnogim poljima.

Behram-begova medresa u Tuzli iznjedrila je 345. generaciju učenika, koji su nakon četverogodišnjeg školovanja stekli svoje diplome, a tradicionalnom šetnjom gradskim ulicama i zajedničkim fotografisanjem zatvorili su još jedno veoma važno poglavlje života.

Zbog pandemije koronavirusa, maturantice i maturanti su se u grupama iz zgrade svoje srednje škole zaputili u najsvečanijim odijelima i haljinama, kako im je to tradicija i nametnula.

U svečanu šetnju maturante su ispratili članovi porodice, a cvijećem u rukama došli su na portal stare Medrese na Skveru gdje su se fotografisali. Zatim su se poklonili na tuzlanskoj Kapiji - mjestu stradanja mladosti u maju 1995. godine.

Ovogodišnja generacija Behram-begove medrese broji 136 srednjoškolaca, odnosno 69 učenika i 67 učenica. U ovoj generaciji su četiri učenika hafizi, dok su tri učenice hafize.

Odgajatelj 345. generacije učenika u Behram-begovoj medresi u Tuzli prof. Bekir Šabić kaže nam da su ovi maturanti po mnogo čemu specifični.

"Riječ je o fantastičnoj i brilijantnoj generaciji, a prvi put medresa je dala vicepravaka u fizici na državnom takmičenju. Osim toga bilo je tu još mnogo odličnih rezultata iz ostalih predmeta, tako da možemo žaliti za njihovim odlaskom. Ali, nadamo se da će njihov rad i trud biti nastavljen i u budućnost te da će oni polučiti rezultate koji će biti korisni za islamsku zajednicu, ali i naše kompletno društvo", kazao je za Klix.ba Šabić.

Svečana maturska akademija će biti upriličena u petak, 28. maja 2021. godine, sa početkom u 14:15 sati, u Koncertnoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Tuzlanska Behram-begova medresa najstarija je obrazovna ustanova na prostor sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, a uvijek je imala veoma važnu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu, koji prati i razvoj ličnosti učenika u skladu s islamskim odgojem.