{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Behmen: Ovo je prilika da se prisjetimo koliko je života izgubljeno

F
21.9.2010. u 11:11
0
1
Behmen: Ovo je prilika da se prisjetimo koliko je života izgubljeno
0
Behmen: Ovo je prilika da se prisjetimo koliko je života izgubljeno
Alija Behmen
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira delegacije Grada Sarajeva, kantona, općina i Udruženja roditelja položile su danas cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.
Kako je Feni kazao gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, ovaj dan je upravo prilika da se svi prisjetimo koliko je života izgubljeno jer i na današnji dan dešavaju se ubistva, uništavaju se blagodeti planete i čovječanstva.

"BiH i Sarajevo ima potrebu da bez obzira na sva zla koja su se desila, da širi poruku mira, jer to je jedina poruka koja treba da donese mir, individualan i kolektivna prava i razvoj demokratije", dodao je Behmen.

U izjavi Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica je kazao da upravo članovi ovog udruženja najbolje znaju šta znači mir i kolike su njegove vrijednosti budući da su se suočile s najgorom tragedijom izgubivši svoju djecu.

Dodao je da bi članovi ovog udruženja najviše željeli da mir bude jedna vječna kategorija.

Kazao je i da neki izvori kažu da je u toku rata ubijeno 1.600 djece, međutim, udruženje je do sada prikupilo validnu dokumentaciju za 525-oro djece koja su ubijena u opkoljenom Sarajevu.

Grabovica je kazao da će udruženje nastaviti prikupljati dokumentaciju, ali da je to jedan dug i mukotrpan posao. Poručio je da će kako budu prikupljali podatke tako upisivati imena ubijene djece na spomen-obilježje.

U povodu Međunarodnog dana mira upriličena je i posjeta djeci u SOS Dječijem selu Mojmilo, kada je u parku dječijeg sela simbolično posađeno drvo mira.

Podsjećanja radi Ujedinjene nacije 1981. godine donijele su rezoluciju kojom je 21. septembar proglašen za Međunarodni dan mira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: