Tahtali sokak u Sarajevu
0

Obilježena godišnjica stradanja šest Sarajlija, od čega troje djece

FENA
Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. jučer je postavilo spomen ploču na mjestu pogibije šest građana Sarajeva tokom rata u BiH od kojih troje djece u ulici Tahtali sokak broj 10 (bivša Jelene Vitas) u općini Centar, a danas su na tom mjestu roditelji i ostali građani Sarajeva obilježili godišnjicu njihovog stradanja.

Predsjednik Udruženja Fikret Grabovica kazao je Feni da su toga, inače mirnog dana 1992. godine srpski zločinci granatom ubili troje djeca: Belmu Ahmetović (5), Anelu Isanović (4) i Dževada Dautbašića (9), te troje odraslih (majka, kćerka i zet). Toga dana prije 18 godina na istoj lokaciji ranjene su tri osobe.

Grabovica kaže da je, iz razgovora sa roditeljima poginule djece, saznao da je toga dana desetak djece bilo u igri jer nije bilo borbenih dejstava. "Međutim, zločinci su to iskoristili, ispalili granatu i napravili masakr", kazao je on.

Prema nekim izvorima u Sarajevu je tokom rata 1992. do 1995. ubijeno više od 10.000 građana, od kojih oko 1.600 djece. Postament s imenima ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. postavljen je kod Spomen-obilježja u Velikom parku, a na njemu su dosad uklesana imena 521 ubijenog djeteta opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Grabovica kaže da, na osnovu detaljne analize podataka, u Udruženju trenutno raspolažu s ukupno 525 imena ubijene djece opkoljenog Sarajevo, a radi se o imenima do kojih se došlo na osnovu izjava i određene opširne dokumentacije koju su im dostavili roditelji ili najbliži srodnici poginule djece.

Ističe da je Udruženja u ovoj godini postavilo još pet spomen ploča na mjestima masovnog stradanja stanovništva u toku rata u BiH, a namjera im je nastaviti s tim aktivnostima i tako doprinijeti da se to nikad ne zaboravi.