Uputio preporuku
11

Behmen: Hagada ne smije napustiti Sarajevo ni jednu minutu

Klix.ba
Alija Behmen
Alija Behmen
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je preporuku Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u kojoj je naveo da je protiv izmještanja Hagade iz Sarajeva.

Metropolitan muzej iz New Yorka ponudio "gostoprimstvo" sarajevskoj Hagadi od proljeća sljedeće godine, jer je Zemaljski muzej u Sarajevu, gdje je vrijedna knjiga čuvana, zatvoren.

Međutim, gradonačelnik Behem i Gradsko vijeće su naveli da odbijaju bilo kakvu inicijativu da Sarajevska Hagada, čija je vrijednost neprocjenjiva, bude izmještena iz BiH.

"Gradsko vijeće Grada Sarajeva i ja lično, kao gradonačelnik, odbijamo svaku inicijativu, pa i pomisao da Sarajevska Hagada, bez obzira u kojem i kakvom aranžmanu, uz kakve i čije garancije, napusti makar i za minutu svoj grad", naglasio je Behmen, dodavši da Sarajevo ima loše iskustvo sa navodnim posuđivanjem, ustupanjem i izlaganjem van grada vrijednih eksponata naše baštine.

"Ono što smo posuđivali u navodnim kulturnim razmjenama, davali na restauraciju i na procjenu sada možemo da vidimo u inozemnim muzejima i bibliotekam, kao naprimjer Isha-begova vakufnamea, zbirka orijentalnih rukopisa S. Bašagića te numizmateičke zbirke", istakao je gradonačelnik Behmen.

Naveo je da, ukoliko knjiga bude ustupljena muzeju u New Yorku, zauvijek ostati tamo.

"Plašimo se da će se u ime navodne zaštite i brige za Sarajevsku Hagadu, naći razlog da se ne vrati, pravdajući se svim mogućim razlozima o ekonomskoj i političkoj situaciji u zemlji i sramotnoj činjenici da je Zemaljski muzej zatvoren. Nažalost, naša opšta situacija im ide na ruku, daje im alibi za kolonijalno ponašanje prema kulturno-istorijskoj baštini BiH. Sarajevska Hagada, sasvim realno, može biti još jedna fatalna greška koju ne treba dozvoliti", navedeno je u preporuci.

"U ime Gradskoga vijeća Grada Sarajeva i u svoje lično ime, molimo Vas da pažljivo sagledate aktuelne zahtjeve vezane za izmještanje Sarajevske Hagade izvan Sarajeva, bez obzira gdje će biti izložena i imajte na umu da su naši stavovi i preporuke u potpunoj saglasnosti sa mišljenjem i voljom građana Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine", kazao je gradonačelnik Alija Behmen u preporuci Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.