BiH
38

Begović: Referendum u Srebrenici ogroman je udarac za žrtve i njihove porodice

Piše: A. K.
Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Današnje održavanje referenduma u Republici Srpskoj (RS), a time i u Srebrenici, ogroman je udarac kako za žrtve, tako i za njihove porodice, izjavila je za Klix.ba potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović.

"Danas nam je jako teško. Mi znamo da se sve ovo dešava u predizborne svrhe jer na ovakav način, raspisivanjem referenduma, Milorad Dodik 'ubire' političke poene. On konstantno govori da ne želi rat, ali da li je on svjestan šta izaziva ovakvim postupcima. Kakvo slavlje, kakva republika? Ovo nije dobro zbog određenih nacionalista i ekstrema koji bi trenutno stanje mogli iskoristiti", upozorila je Begović.

Ona ističe da Srebreničanke 9. januar nikada neće prihvatiti.

"Mi nismo za bilo kakve podjele, nama 9. januar ne treba. Želimo samo bolju budućnost. Sve ljude ne možemo svrstati u isti koš. Mi želimo da živimo zajedno i zbog toga smo se vratili u Srebrenicu. Već imamo suverenu državu, a to je Bosna i Hercegovina i tu želimo živjeti svi", poručila je Begović.

Podsjetimo, građani RS-a danas glasaju na zabranjenom referendumu o Danu tog entiteta. Jutros u sedam sati otvoreno je 1.886 glasačkih mjesta. Na području općine Srebrenica otvoreno je njih 16, a pravo izlaska na referendum ima 11.650 građana, odnosno registrovanih glasača iz ove općine.