|

Begova čorba za Guinnessovu knjigu rekorda

Begova čorba za Guinnessovu knjigu rekorda
292
Klix.ba
2.12.2014. u 20:48
27
komentara
292

dijeljenja
Begova čorba za Guinnessovu knjigu rekorda
Udruženje kuhara BiH i BH Stainless potpisali su sporazum o proizvodnji šerpe za pripremu begove čorbe koja će ući u Guinnissovu knjigu rekorda. Pripremu 15.000 porcija begove čorbe realizirat će članovi UKU BIH kao i hoteli i restorani iz Bosne i Hercegovine.
Obaranje rekorda će se realizirati u sklopu evropskog takmičenja kuharskih timova Global Chef's Challenge i održavanja Worldchef's Europe Conference (konferencije evropskih kuhara) u Sarajevu sredinom aprila iduće godine.

Foto: Redžep Kadrić Foto: Redžep Kadrić


"Ova manifestacija u organizaciji Udruženja kuhara ima za cilj promociju gastronomskih vrednota Bosne i Hercegovine, afirmaciju struke i promociju Bosne i Hercegovine u regionu. Svake dvije godine održava se evropska konferencija na kojoj učestvuju kuhari šefovi, predstavnici različitih zemalja s ciljem izmjene i dopune statuta Wacs-a. Na konferenciji se također vrši unapređenje struke kulinarstva, razvijaju se strategije za što efektivnije educiranje mlađih naraštaja, promovišu se noviteti i nove tehnologije u radu. Drugi važan događaj je Global Chef's Challenge, takmičenje šefova kuhara, juniora i slastičara sa sedam kontinenata. Ovo polufinalno takmičenje također se održava svake dvije godine. Posljednje je održano u Milanu 2013. godine, a finale u Norveškoj 2014. godine. UkuBiH kao jedno od najmlađih udruženja u Wacs-u, imalo je čast da dobije kandidaturu i osvjetla obraz u organizaciji polufinala na kojem će se izabrati finalisti za takmičenje u Grčkoj 2016. godine", saopćeno je iz UKU BiH.

Foto: Redžep Kadrić Foto: Redžep Kadrić


Udruženje kuhara već je izvršilo generalnu probu u Gradačcu kada su pripremali begovu čorbu za 3.000 osoba.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...