Gastro
20

Sarajevo: Vrsni kuhari takmiče se u pripremi vegetarijanskog jela i ribe

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Treći International Sarajevo Gastronomy Festival "Bosanski dukat 2014.", koji je danas zvanično otvoren u sarajevskom hotelu "Holiday", okupio je oko 120 učesnika, od kojih 85 kuhara - takmičara.

Festival je organizovalo Udruženje gastronoma "Gastro kutak" iz Sarajeva, kojem je prvenstveni cilj promovisati domaću gastro ponudu, prehrambenu i vinsku industriju.

"Učesnici su došli iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Grčke Italije, Ukrajine, Turske, Austrije i BiH", istaknuto je prilikom otvaranja ovog gastronomskog festivala.

Vještine kuhara, koji se takmiče u dvije kategorije, bodovat će stručni žiri sastavljen od vrhunskih kuhara, gastronoma i poznavaoca kulinarskih umijeća iz BiH i inostranstva, a predsjednik žirija je Iztok Legat iz Slovenije, inače počasni član Svjetske kuharske asocijacije.

Takmičenje je organizovano u dvije kategorije - vegeterijansko jelo i jelo od ribe (pastrmka).

"Jutros su počela zvanična takmičenja u kategoriji pripreme vegetarijanskog jela. Takmiči se 85 kuhara u grupama po pet kuhara koji imaju sat vremena da spreme jelo. U drugom dijelu imamo takmičenje učenike ugostiteljskih škola koji dolaze iz BiH, Srbije i Makedonije. Prvi put imamo takvo takmičenje i smatramo da će i na taj način biti unaprijeđena i obogaćena gastro kultura na ovim prostorima", izjavio je za Agenciju Fena Darko Košavić, PR manager Udruženja gastronoma "Gastro kutak“.

I ove godine "Bosanski dukat“ je ugostio domaće vinare, a održana je i promocija Vinske ceste Hercegovine. Njima su se pridružili domaći proizvođači sira, mesnih i pekarskih proizvoda, kao i renomirane slastičarne sa svojim delicijama.

"Za sutra su predviđena takmičenja u drugoj kategoriji - priprema jela od ribe (pastrmka), a u popodnevnim satima pet najboljih će se boriti u jednoj kategoriji u kojoj kuhari dobiju korpu namirnica i imaju sat ipo vremena da naprave glavno jelo i desert", dodao je Košavić.

Treći International Sarajevo Gastronomy Festival "Bosanski dukat 2014." proglasio je otvorenim Amir Hodžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.